Nauka -

Mask želi da proizvodi moždane implantate: Dobio dozvolu za studije na ljudima

Kompanija Neuralink, koja se bavi implantacijom mozga Elona Maska, saopštila je u četvrtak da je dobila zeleno svetlo od američke Uprave za hranu i lekove (FDA) za pokretanje svog prvog kliničkog ispitivanja na ljudima.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Shutterstock/Yurchanka Siarhei
Foto: Shutterstock/Yurchanka Siarhei

Musk je u više navrata od 2019. godine predviđao da će njegova kompanija za medicinske uređaje Neuralink započeti ispitivanje moždanih implantata na ljudima za lečenje teških stanja kao što su paraliza i slepilo, a dospeo je na naslovnice krajem prošle godine kada je rekao da je već toliko uveren u bezbednost uređaja da će biti spreman da ih ugradi u sopstvenu decu.

FDA je ukazala na neke probleme Međutim, kompanija osnovana 2016. nije tražila odobrenje FDA do početka 2022. godine, a agencija je odbila zahtev, izjavilo je Rojtersu sedam sadašnjih i bivših zaposlenih u martu, dodajući da je FDA iznela nekoliko zabrinutosti sa Neuralinkom koje je trebalo rešiti pre sankcionisanja. ljudska suđenja.

Glavni problemi su uključivali litijumsku bateriju uređaja, mogućnost migracije žica implantata unutar mozga i izazov bezbednog vađenja uređaja bez oštećenja moždanog tkiva.

"Ovo je rezultat neverovatnog rada“

Odobrenje FDA u četvrtak dolazi kada američki zakonodavci pozivaju regulatore da istraže da li je sastav panela koji je nadgledao testiranje na životinjama u Neuralinku doprineo neuspešnim i žurnim eksperimentima, a kompanija je ranije bila predmet federalnih istraga. U tvitu u četvrtak, Neuralink je objavio da još nije otvoren za klinička ispitivanja.

"Ovo je rezultat neverovatnog rada Neuralink tima u bliskoj saradnji sa FDA i važan je prvi korak koji će jednog dana omogućiti našoj tehnologiji da pomogne mnogim ljudima“, tvitovala je kompanija u četvrtak. FDA nije odmah odgovorila na Rojtersov zahtev za komentar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 15 idi na stranu