Nauka -

Zemlja primila prvu "poruku vanzemaljaca": Naučnici jednoglasni – Pomozite nam da je dešifrujemo

Primanje poruke od vanzemaljske civilizacije preoblikovalo bi celo čovečanstvo. Projekat ‘Znak u svemiru‘ je proba za taj događaj.

Izvor: Jutarnji.hr
Podeli
Foto: woodvillage/Shutterstock
Foto: woodvillage/Shutterstock

Čovečanstvo je jedan korak bliže komuniciranju sa vanzemaljcima.

Institut SETI, neprofitna organizacija posvećena traženju života u svemiru, simulirala je vanzemaljski signal tako što je letelica koja kruži oko Marsa poslala poruku u tri ujutro po istočnoameričkom vremenu.

Radio-talasi su poslati kroz svemir brzinom svetlosti, a veliki teleskopi na Zemlji su ih uhvatili 16 minuta kasnije.

Ova vežba, prva takve vrste, osmišljena je da pripremi naučnike za događaj koji će ‘duboko promeniti čovečanstvo‘ – kontakt sa vanzemaljskim bićima, piše Dejli mejl..

Naučnici u SAD i Italiji bili su presrećni kad se na ekranima njihovih računara pojavila poruka koju su primili u delovima.

Signal su mogli da ulove i brojni radio-amateri širom sveta na frekvenciji 8,4 gigaherca.

Ipak, naučni tim ključne podatke nije otkrio – uključujući tip signala kao i šta je sve sadržao. Ta tajanstvenost je potrebna jer će kriptovana transmisija biti podeljena s javnošću, nakon čega će svi učestvovati u njenom dešifrovanju.

Danijela de Paulis, vizionarka koja stoji iza ‘A Sign in Space‘ projekta, rekla je tokom emitovanja uživo: "Ovo je bilo vrlo stvarno. Ovo nije bio prvi put da smo primili signal od orbitera sa Marsa, ali je ovaj imao stvarnu poruku."

Signal su na Zemlji primila tri velika teleskopa: Allen Telescope Array (ATA) u Kaliforniji, Robert Bird i Grin Bank opservatorija (GBO) u Zapadnoj Virdžiniji i Medicina radio, astronomska stanica u severnoj Italiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 15 idi na stranu