Nauka -

Upozorenje: Sutra veliki asteroid prolazi pored zemlje – Preti li nam opasnost?

Očekuje se da će asteroid pod imenom 2023 JK sutra proleteti pored Zemlje promašujući našu planetu za samo nešto više od 1,6 miliona kilometara.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Hamara/Shutterstock
Foto: Hamara/Shutterstock

Prema američkoj svemirskoj agenciji NASA, 2023 JK je otprilike veličine komercijalnog putničkog aviona. Sutra će takođe proći i asteroid JD4 - koji ima otprilike istu veličinu kao 2023 JK, a promašiće Zemlju za gotovo dvostruko veću udaljenost.

NASA predviđa intenzivan vikend u svemiru - nedaleko od Zemlje proći će još tri asteroida: Blue Marble veličine autobusa, 2023 JL2 veličine aviona, te HG11 - veličine od samo sedam metara, koji će se približiti na 4,5 miliona kilometara.

Nema razloga za zabrinutost

Prolazak JK 2023 možda je vrlo opasan u poređenju sa drugim plutajućim stenama, ali čovečanstvo ipak ne bi trebalo da menja svoje planove za vikend. Za poređenje, Mesec se nalazi na udaljenosti od 380.000 kilometara od Zemlje, a u retkim prilikama kada asteroidi udare u našu planet, obično se ne dogodi puno toga.

"Otprilike jednom godišnje, asteroid veličine automobila udari u Zemljinu atmosferu, stvori impresivnu vatrenu kuglu i izgori pre nego što stigne do površine", objavila je NASA.

Pre otprilike 65 miliona godina, asteroid veličine planine uništio je dinosaure i većinu ostatka života na Zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 15 idi na stranu