Nauka -

Misterija potapanja će konačno biti rešena? Napravljen 3D snimak Titanika FOTO

Misterija Titanika još uvek nije otkrivena iako je prošlo više od jednog veka od ove velike tragedije.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pročitajte i:

Priča o nesrećnom Titaniku i užasnoj smrti u ledenoj vodi Atlantskog okeana

Zadovoljstvo od 260.000 evra: Najbogatiji turisti će uskoro moći da obilaze Titanik

Još uvek nije otkriveno šta se dogodilo tragične noći 1912. godine kada je potonuo brod sa preko 1.500 osoba. Na Titaniku se se nalazili tada najbogatiji ljudi na svetu, ali isto tako i stotine migranata, kao i svi oni koji su poželeli da isplove ka "obećanoj zemlji".

Mapiranjem okeanskog dna došlo se do prvog kompletnog skeniranja Titanika tako da ga možete videti kao da voda ne postoji.

"Još uviek postoje pitanja, osnovna pitanja, na koja treba odgovoriti", rekao je analitičar Titanika za BBC News.

Skenirani su i najsitniji detalji

Navodno, ovaj model će biti jedan od prvih velikih koraka ka tome da se dolazi do istraživanja na osnovu dokaza, a ne na osnovu pretpostavki. Iako je olupina Titanika pronađena još 1985. godine, u mraku okeanskih dubina su vidljivi samo delimični snimci broda koji je već u raspadanju.

Zahvaljujući novom snimku, biće vidljiva olupina u celosti, a očekuje nas i dokumentarni film o ovom projektu. Tokom istraživanja, podmornice su provele više od 200 sati pod vodom i snimile više od 700.000 fotografija tako da obuhvate svaki ugao Titanika.

Ovo je ujedno i najveći projekat nekog podvodnog skeniranja.

Dubina, gotovo 4000 metara, predstavlja izazov, a na tom mestu takođe postoje struje - i ne smemo ništa dirati kako ne bismo oštetili olupinu", objasnio je Gerhard Sajfert, čovek koji je vodio ovu veliku ekspediciju.

Jedna od zanimljivosti je i da još niko nije razumeo karakter sudara sa santom leda, čak se i ne zna da li je brod udaren sa desne strane, kao što smo to gledali u kultnom filmu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 15 idi na stranu