Nauka -

U stratosferi snimljeni misetriozni zvukovi: Naučnici ne znaju šta je izvor

Baloni na solarni pogon koji lebde 20 kilometara iznad zemlje zabeležili su nečujne niskofrekventne signale koje za sada ne mogu povezati ni s jednim poznatim izvorom.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Kada smo pre mnogo godina počeli da letimo balonima, nismo znali šta ćemo sve čuti", rekao je atmosferski naučnik Daniel Bouman iz instituta Sandia National Laboratories u Novom Meksiku.

"Znamo da prepoznamo zvukove eksplozija, pada meteora, aviona, grmljavinske oluje i gradova. Ali gotovo svaki put kada gore pošaljemo balone naiđemo na zvukove koje ne možemo identifikovati." Bouman i njegove kolege merili su pomoću balona na solarni pogon infrazvučne signale, zvukove s toliko niskom frekvencijom da ih ljudi ne mogu čuti.

Poslali su ih u stratosferu, sloj Zemljine atmosfere koji se prostire između mezosfere i troposfere. Stratosfera u svojem donjem delu zove se još i ozonosfera, a proteže se od 10 do visine od oko 55 km.

Tajnoviti signali

Naučnici su dizajnirali balone od tanke plastike, široke oko 7 metara i napunili ih prahom od drvenog ugljenika koji se zagrejava na jakom suncu i uzrokuje lebdenje balona. Tokom razdoblja od sedam godina stručnjaci su u stratosferu podigli više od 50 balona. Za razliku od onih meteoroloških koji su kraćeg veka, ovi "napravi sam" baloni na solarni pogon mogu satima biti u stratosferi.

Podaci koje su prikupili pokazali su da stratosfera zvuči sasvim drugačije od površine Zemlje. Na tlu infrazvučni senzori hvataju signale koje su vetrovi skrenuli na svom putu prema dole, ali baloni su lebdeli iznad tih vetrova i zabeležili tragove turbulencije u drugim delovima atmosfere i infrazvučne zvukove morskih oluja.

No pritom su pronašli i dosta signala za koje nije poznato poreklo. "Ovi misteriozni signali mogli bi biti povezani s tipovima atmosferskih turbulencija koje nikada pre nisu zabeležene. No treba napomenuti da smo do sada jako retko istraživali zvukove u stratosferi tako da je teško izneti neke utemeljene pretpostavke", kazao je Bouman, a prenosi New Scientist.

Projekt Mogul, Rozvel i NLO-i

Dodao je da su prva istraživanja takve vrste provele vazduhoplovne snage američke vojske, da je eksperiment imao naziv Projekt Mogul i da su pokušali da otkriju infrazvučne signale testiranja nuklearnog oružja u Sovjetskom Savezu 1940-ih. Jedan od balona Projekta Mogul srušio se u Rozvelu Novom Meksiku, zbog čega je javnost doznala za ovaj tajni program.

Zbog zataškavanja vojne svrhe projekta s balonima došlo je do teorija zavere koje su često bile povezane s teorijama zavera o vanzemaljcima (odnosno o NLO-ima), a većina podataka iz kasnijih eksperimenata s balonima, koji su završili u 1960-ima, bila je poverljive prirode, rekao je Bouman.

Fizičar Rodžer Vaksler sa Univerziteta Misisipi kaže kako nije iznenađen otkrićem tajnovitih infrazvučnih signala u stratosferi:
"Na Zemlji možete postaviti senzore u nizove i tačno znati gde su jedan u odnosu na drugi, što pomaže u određivanju toga odakle dolazi infrazvuk. A baloni jednostavno putuju tamo gde putuju", kazao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 15 idi na stranu