Nauka -

Naučnici "na sedmom nebu": Slike stare 30 godina otkrivaju misteriju ove planete FOTO

Analiza snimaka starih tridesetak godina pokazala je da je Venera geološki živa planeta.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: NASA images/Shutterstock
Foto: NASA images/Shutterstock

Naučnici već pola veka pokušavaju da pronađu znakove vulkanskih erupcija na Veneri, ali njena gusta atmosfera onemogućava posmatranja sa Zemlje.

U novom istraživanju naučnici su u snimcima odavno završene svemirske misije uspeli da pronađu dokaze za vulkansku erupciju – videli su kako vulkan na Veneri menja oblik i širi se.

Autori rada, objavljenog u časopisu Science, tumače da je Nasina misija Magelan od 1990. do 1992. iz Venerine orbite snimala površinu planete pomoću radara. Kada su istražili snimke vulkanskih područja, koje je dva ili tri puta napravio Magelan, identifikovali su vulkanski otvor površine oko 2,2 km2, koji je u osam meseci između dve radarske slike promenio oblik. Uz to su uočili i moguće tokove vulkanske lave.

Ipak, za njeno izlivanje nema definitivnih potvrda jer postoji mogućnost da su zabiežene formacije postojale i pre. Supstanca koja ispunjava otvor mogli bi biti stenoviti odroni uzrokovani klizištem. Takođe je moguće da su formacije nalik na potok već bile prisutne na slikama iz februara, ali se nisu mogle videti zbog ugla snimanja.

Misija Magelan bila je prva koja je snimila celu površinu Venere pre nego što je svemirska letelica 1994. godine namerno poslana u vruću, otrovnu atmosferu planeta kako bi prikupila konačni skup podataka.

"Ove rezultate tumačimo kao potvrdu da na Veneri postoji stalna vulkanska aktivnost", rekao je Robert Herik, jedan od naučnika angažovanih na ovom projektu.

"Nisam baš očekivao da ću biti uspešan, ali nakon otprilike 200 sati ručnog upoređivanja slika različitih Magelanovih orbita video sam dve slike iste regije snimljene u razmaku od osam meseci koje pokazuju indikativne geološke promene uzrokovane erupcijom", dodao je on za CNN.

Promene na slikama zabeležio je u regiji Atla, golemom planinskom području u kojem se nalaze dva najveća Venerina vulkana, nazvana Oza Mons i Mat Mons. Oba su slična najvećim vulkanima na Zemlji, ali s obzirom na to da imaju niže padine, više su rašireni, objasnio je Herik.

Rezultati su iznenadili naučnu zajednicu. Naučnici su već ranije imali potvrde o vulkanskim aktivnostima na Veneri, no očekivali su da će ih pronaći tek početkom tridesetih, kada do Venere budu stigle dve svemirske letelice s vrhunskim radarskim sastavima koji prodiru kroz oblake – Nasin VERITAS i evropski En Vision.

Ovo otkriće ima velik značaj za naučnu zajednicu jer može pomoći u tumačenju toga kako su dve sastavom i veličinom slične planete – Venera i Zemlja – u svojoj evoluciji krenule različitim putevima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 11 idi na stranu