Nauka -

Pentagon objavio dokumente: Vanzemaljci već uveliko ispituju Zemlju?

Zvaničnici Pentagona saopštili su, u nacrtu dokumenta od prošle nedelje, da vanzemaljci možda posećuju Sunčev sistem i šalju manje sonde radi ispitivanja, kao što to NASA radi kada istražuje planete.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

U nacrtu istraživačkog izveštaja, koji su napisali Šon Kirkpatrik, direktor Pentagonove Kancelarije za rešavanje anomalija na svim domenima (AARO), i Abraham Loub, direktor astonomskog odeljenja pri univerztetu Harvard, navodi se da bi veštački međuzvezdani objekat potencijalno mogao da šalje brojne male sonde tokom leta pored Zemlje.

"Ta operacija nije mnogo različita od misija NASA. Te takozvane 'semenke maslačka' mogu biti odvojene od matične letelice gravitacionom silom Sunca ili sposobnošću manevrisanja", naveli su eksperti, preneo je "Njujork post".

AARO je formiran u julu 2022. godine i odgovoran je za praćenje objekata na nebu, pod zemljom i u svemiru, a potencijalno i objekata koji se mogu kretati od jedne stvarnosti ka drugoj. Kongres SAD je 2005. godine zadužio NASA da pronađe 90 odsto svih objekata u blizini Zemlje koj su veći od 140 metara, nakon čega su stvoreni Pan-STARRS teleskopi. Oktobra 2017. godine, Pan-STARRS su otkrili neobičan međuzvezdani objekat koji je kasnije nazvan Oumuamua, ili na havajskom - skaut.

Objekat je bio u obliku cigare, delovao je ravno i išao je od Sunca, a nije pokazivao trag, što je neke naučnike nateralo da pomisle da je veštački. Tri godine kasnije otkriven je još jedan objekat koji nije ostavljao "rep". U izveštaju se takođe kaže da šest meseci pre nego što je Oumuamua najbliže prišao Zemlji, međuzvezdani meteor širine oko metar pao je na Zemlju, a imao je sličan oblik kao Oumuamua.

"Uz dobar dizajn, tako male sonde mogu da dođu do Zemlje ili nekog solarnog sistema radi istraživanja, dok matični brod prolazi pored na razdaljini otprilke kao Zemlja–Sunce, kao što je to bio slučaj sa Oumuamuom. Astronomi ne mogu da otkriju mini-sonde jer ne reflektuju mnogo sunčevog svetla da bi ih teleskopi primetili", dodali su autori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 11 idi na stranu