Nauka -

NASA objavila nove slike Meseca izbliza; Da li ste ga ovako zamišljali? FOTO

Nakon nekoliko neuspelih pokušaja, NASA je 16. novembra lansirala svoju novu megaraketu sa floridskog Kejp Kanaverala na Mesec. Zvaničnici NASA-e kažu da su timovi misije Artemis 1 oduševljeni ponašanjem svemirske letelice Orion na putu ka lunarnoj orbiti i oduševljeni snimcima iz svemira.

Izvor: Net.hr
Podeli
Foto:EPA/KIM LUDBROOK
Foto:EPA/KIM LUDBROOK

Svemirska sonda Orion ubrzo je stigla do Zemljine orbite, a zatim je 87 minuta nakon lansiranja izvršila takozvanu translunarnu injekciju kako bi jurila prema Mesecu.

Deset dana nakon lansiranja, letelica Orion je ušla u lunarnu orbitu.

Direktor leta u NASA-inom svemirskom centru Džonson, Džad Friling, rekao je da su članovi tima misije Orion oduševljeni ponašanjem letelice i dodao da su kontrolori leta zadivljeni slikama koje su stigle sa letelice.

Raketa je raznela liftove

"Što se tiče samih kontrolora leta, oni su apsolutno zapanjeni odličnim video zapisima koje mogu da dobiju sa svemirske letelice Orion" rekao je Friling. "Plus, znate, oni su srećni što se sav naporan rad i posvećenost tokom mnogo, mnogo godina zaista isplati."

Menadžer programa Orion Hauard Hu rekao je da je tim video "zaista dobre performanse letelice i da su veoma zadovoljni".

"Danas je bio sjajan dan", dodao je Hu. "Dolazimo svaki dan i ne liči na posao. Jednostavno je fantastično. Želim da čujem informacije koje dolaze iz svemirske letelice, da učim o svemirskoj letelici i da budem uzbuđen zbog onoga što radimo. I to je jednostavno sjajno. Ja svaki dan imam veliki osmeh na licu.2

Menadžer misije Artemis 1 Majk Sarafin rekao je na brifingu tima da je lansirna platforma 39B u svemirskom centru Kenedi pretrpela veliku štetu tokom lansiranja svemirske letelice. Iako je velika šteta bila očekivana, i dalje je bilo značajnih oštećenja na zgradi. "Sistem liftova trenutno ne radi", rekao je Sarafin. "Imali smo najmoćniju raketu na svetu i pritisak je praktično oduvao vrata naših liftova."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 11 idi na stranu