Nauka -

Najmoćniji Artemis poslao prve slike

Raketa najnovije generacije u okviru misije "Artemis" bi u svemiru trebalo da provede 25 dana, noseći kapsulu "Orion" bez posade, a ukoliko sve prođe bezbedno, planira se da u nekom od narednih lansiranja u njoj budu ljudi. U kapsuli se trenutno nalaze lutke nazvane Helga i Zohar.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Nedugo nakon lansiranja, "Orion" je poslao na zemlju prve željno očekivane slike sa kamera zakačenih na krajevima njegovih solarnih krila dugih sedam metara, preneo je portal Space.com.

NASA je podelila tri slike "Oriona". Prve slike, relativno niske rezolucije, pokazuju delove letelice. Na jednoj se u pozadini vidi plavo zakrivljenje Zemlje u pozadini. Kad je "Orion" fotografisao još je bio zakačen za lansirni sistem. Do odvajanja od druge faze došlo je oko sat i 55 minuta nakon poletanja.

Foto: Profimedia/NASA/Joel Kowsky/Cover Images/INSTARimages.com
Foto: Profimedia/NASA/Joel Kowsky/Cover Images/INSTARimages.com

Nazvana po drevnoj grčkoj boginji lova - i Apolonovoj sestri bliznakinji Artemidi – "Artemis" ima za cilj da vrati astronaute na površinu Meseca već 2025. NASA je prethodno dva puta pokušala da lansira raketu ka Mesecu neuspešno, zbog tehničkih problema.

"Orion" će se vratiti na Zemlju 11. decembra i sleteti u Pacifički okean kod obale Kalifornije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 11 idi na stranu