- Nauka -

Kišnica, zvanično, nigde u svetu više nije bezbedna za piće

Perfluoralkilne i polifluoroalkilne supstance (PFAS) velika su grupa od više hiljada sintetičkih hemikalija, čija je primena u modernom društvu vrlo raširena, a samim time beleži se i vrlo visoka pojavnost istih u prirodi.

Izvor: bug.hr
Podeli
Foto: C. Na Songkhla/Shutterstock
Foto: C. Na Songkhla/Shutterstock

Sve hemikalije iz te grupe sadržavaju veze ugljenika i flora, jednu od najsnažnijih hemijskih jedini u organskoj hemiji, koja im omogućava da budu otporne na razgradnju pri upotrebi i u okolini.

Većina hemikalija iz grupe PFAS lako se prenosi okolinom i prelazi velike udaljenosti u odnosu na izvor ispuštanja, a zbog činjenice da se ne razgrađuju prozvane su i "večnim hemikalijama". Izvor im je isključivo ljudska aktivnost, a najčešće ih se može naći u raznim bojama, premazima, proizvodima za zaštitu površina od prljavštine te sredstvima za poliranje.

Zagađenja PFAS-om često se pronalaze u podzemnim vodama, površinskim vodama i tlu, a najnovije istraživanje naučnika sa univerziteta u Stokholmu pokazalo je da se ove opasne hemikalije mogu pronaći u kišnici i snegu svuda u svetu. Pronađene su tako čak i u području Tibeta i na Antarktici.

Nivoi od dozvoljenih

Tokom proteklih 20 godina, dozvoljene granične vrednosti ovih spojeva u vodi za piće značajno su smanjene (u SAD-u je vrednost smanjena čak do 37,5 miliona puta za određene spojeve) budući da su istraživanja pokazala njihovu toksičnost i povezala ih s brojnim bolestima.

Uzmu li se ove referentne vrednosti iz SAD-a kao relevantne, tada se kišnica više nigde u svetu ne može smatrati sigurnom za piće, pokazuju rezultati ove studije. "Iako u industrijalizovanom svetu kišnicu ne pijemo često, mnogi ljudi širom sveta očekuju da ona bude sigurna za piće i da osigurava izvor pitke vode", kaže voditelj istraživanja Ijan Kuzins.

Istraživanje je takođe pokazalo da se nivo štetnih PFAS grupa u atmosferi ne smanjuje, uprkos tome što ih je veliki svetski proizvođač, 3M, izbacio iz upotrebe pre 20 godina. Oni tamo ostaju i kruže prirodom, iz atmosfere dolaze u vodu i okeane, potom se preko aerosola vraćaju u atmosferu. Naučnici očekuju da će slična situacija ostati kakva jeste, odnosno da će nivoi ovih spojeva i dalje biti više od dozvoljenih nivoa. Njihovo uklanjanje iz prirodnog ciklusa vrlo je skupo, a naučnici poručuju da bi taj trošak trebalo da snose oni koji su generisanjem tih hemikalija profitirali – dakle, njihovi proizvođači.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 10 idi na stranu