Nauka -

Teleskop koji je snimio crnu rupu sada uhvatio središte daleke galaksije FOTO

Projekat Event Horizon Telescope (EHT) je pre dve godine, nakon višegodišnjeg rada, objavila neverovatan snimak horizonta crne rupe, na kojoj se može videti oreola prašine i gasa, kao i silueta crne rupe koja je od nas udaljena 50 miliona svetlosnih godina.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: shutterstock/reisezielinfo
Foto: shutterstock/reisezielinfo

Sada su stručnjaci pomoću istog teleskopa, odnosno njihove mreže, uspeli da uhvate do sada najdetaljniji prikaz mlaza plazme koji je izbacila supermasivna crna rupa u središtu galaksije Kentaur A.

EHT je uspeo detaljno da snimi ova dva neverovatna svemirska fenomena jer se ne radi o običnom teleskopu koji se nalazi na površini naše planete ili u njegovoj orbiti - već o onome za koji se može reći da je veličine cele Zemlje. Naime, naučnici su domišljato pretvorili niz radioteleskopa smeštenih širom sveta u snažnu mrežu, odnosno virtualni teleskop veličine planete.

Šta se vidi na fotografiji?

Što se tiče ove nove fotografije pucanja plazme, radi se o neverovatnom snimku iz više razloga. Prvo, prikazuje središte galaksije udaljene oko 12 miliona svetlosnih godina. Ova galaksija nam je najbliži izvor moćnih radio signala i poznata je po svojoj crnoj rupi koja emituje džinovske mlazove plazme.

"Ovi podaci su nam omogućili da prvi put proučimo relativistički mlaz na skali svetlosti koji je putovao u roku od jednog dana. Sa visokim nivoom rezolucije, posmatrali smo područje na kojem počinje gigantski relativistički mlaz koji lansira supermasivnu crnu rupu iz srce galaksije do krajnjih granica", rekao je vođa studije astronom Majkl Džensen sa Instituta za radio astronomiju Mek Plenk.

Drugo, ove slike visoke rezolucije podudaraju se sa teorijom opšte relativnosti, kojom je EHT ponovo dokazao da je Ajnštajn bio u pravu, piše Science Alert.

Prikazana je najnovija fotografija EHT-a u poređenju sa prethodnim najboljim snimkom tog mlaza i mlaza koji emituje M87. Pokazuje gde se mlaz završava, što je prilično važno.

"Spoljne ivice mlaza su područja u kojima je najverovatnije da će doći do ubrzanja čestica i iz kojih mogu da nastanu izuzetno visokoenergetski kosmički zraci", rekao je Džensen.

Šta su tačno mlazovi plazme?

"Supermasivne crne rupe koje se nalaze u središtima galaksija poput Kentaur A hrane se gasom i prašinom koje privlače svojom snažnom gravitacijom. Taj proces oslobađa velike količine energije i zračenja, zbog čega jezgro galaksije nazivamo aktivnim. Većina materije koja se nađe u neposrednoj blizini ruba crne rupe, takozvanog horizonta događaja, upašće u nju. Međutim, manji deo elementarnih čestica dobiće ogromno ubrzanje i pobeći daleko od crne rupe relativističkom brzinom gotovo jednakom brzini svetlosti", stoji u saopštenju za javnost.

"Astronomi se oslanjaju na različite teorijske modele da bi bolje razumeli kako se materija ponaša u blizini crne rupe i kako nastaju relativistički mlazovi čestica. Mnogi detalji ovih procesa trenutno su nepoznati, a posebna je misterija kako mlazovi ostaju tako usko putujući oko galaksije.

"Jedan od ciljeva EHT-a je rasvetljavanje ovog zanimljivog pitanja," dodaje se.

"Nova radio slika relativističkog mlaza u blizini crne rupe u galaksiji Kentaura A pokazuje da je na spoljnim ivicama svetlija nego prema centru. Ovo svojstvo je primećeno u nekoliko drugih relativističkih mlazova, ali ni u kom slučaju nije tako izgovoreno", pišu naučnici.

Naučni članak o mlaznom plazmi u Kentauru A objavljen je u časopisu Nature Astronomy pod naslovom Teleskop za horizont događaja posmatranja mlaznog pogona i kolimacije u Kentauru A.

Treba napomenuti da u saradnji EHT-a učestvuje i naš naučnik Mislav Baloković, koji je takođe imao prste u stvaranju prve slike crne rupe u istoriji. Baloković je studirao u Zagrebu, Splitu, na prestižnom američkom Caltech-u i Harvardu. Učestvuje u NASA-inom projektu NuSTAR i u projketu sa teleskopom Event Horizon. Njegovo glavno istraživačko interesovanje je, kaže, rentgensko snimanje aktivnih galaktičkih jezgara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 11 idi na stranu