Nauka -

Zemlja zadržava previše toplote; NASA: "Alarmantno"

Nova naučna studija pokazala je da se Zemljina "energetska neravnoteža" udvostručila od 2005. do 2019. godine zbog zadržavanja velike količine toplote, naglasivši da je to ''alarmantno''.

Izvor: B92, Guardian
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

''Energetski nesklad'' ukazuje na razliku između toga koliko Zemljine atmosfere i površine apsorbuje Sunčevu energiju, u poređenju sa tim koliko se ''toplotnog infracrvenog zračenja'' odbija nazad u svemir, prenosi Gardijan.

Naučnici su utvrdili da postoji energetska neravnoteža, upoređivanjem podataka satelitskih senzora - koji prate koliko energije ulazi u Zemljin sistem i izlazi iz Zemljinog sistema - i podataka okeanskih plovaka.

Ovaj sistem prikupljanja podataka, koji se prostire širom sveta, omogućava ''tačnu procenu brzine zagrevanja svetskih okeana''.

Budući da oko 90 odsto viška energije zbog neravnoteže prispeva u okean, podaci satelitskih senzora trebalo bi da odgovaraju promenama temperature u okeanima.

"Dva vrlo nezavisna načina na koja se mogu sagledati promene u energetskoj neravnoteži Zemlje su zaista, zaista dobra", rekao je Norman Loub, vodeći autor studije i istraživač Nase.

Povećanje emisije gasova staklene bašte zadržavaju toplotu u Zemljinoj atmosferi, zadržavajući zračenje koje bi se inače preselilo u svemir.

Ovo zagrevanje podstiče i druge promene, uključujući otapanje leda i snega. Povećanje vodene pare i promene oblaka mogu dodatno pogoršati ovo zagrevanje, rekla je NASA.

Studija je otkrila da je ovo udvostručavanje rezultat delimičnog povećanja gasova staklene bašte i vodene pare, kao i smanjenja oblaka i leda.

Istraživači su takođe rekli da je "prirodni" pomak u Tihom okeanu iz hladne u toplu fazu verovatno imao značajnu ulogu u pojačavanju ove energetske neravnoteže.

Studija je utvrdila da, ukoliko se stopa ''upijanja'' toplote ne uspori, treba očekivati značajnije klimatske promene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 12 idi na stranu