- Nauka -

NASA teleskop mora na remont - pokvarila ga stara "krntija"

NASA-in svemirski teleskop "Habl", koji je u svemiru bio više od 30 godina i napravio bezbroj otkrića, prestao je da radi zbog problema sa računarom iz 1980-ih koji kontroliše naučne instrumente.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Američka svemirska agencija izjavila je u sredu da je teleskop, koji je lansiran u nisku Zemljinu orbitu 1990. godine, obustavio sve astronomske akcije posmatranja. Zajednički projekat NASA-e i Evropske svemirske agencije, "Habl" ušao je u stanje mirovanja u nedelju, najverovatnije zbog loše memorijske ploče.

NASA-ini kontrolori leta u Merilendu pokušali su da ponovo pokrenu računar u ponedeljak, ali se dogodila ista stvar - sada pokušavaju da se prebace na rezervnu memorijsku jedinicu.

Za sada su kamere i drugi instrumenti u takozvanom bezbednom režimu. Ako to uspe, teleskop će biti testiran na jedan dan, pre nego što se naučni instrumenti ponovo uključe i i nastave sa posmatranjima.

Inače, računar je deo "NASA Standard Spacecraft Computer-1 (NSSC-1)", sistema napravljenog 1980-ih.

"To je deo modula za rukovanje naučnim insterumentima i upravljanje podacima, koji je zamenjen tokom poslednje misije astronauta 2009. godine. Modul ima različite nivoe operativnosti koji mogu da posluže kao primarni sistem kada je to potrebno", saopštila je NASA.

"Habl" je nedavno u svemiru obeležio 31. godišnjicu, a sve više pokazuje znakove starenja. Američka svemirska agencija zameniće ga Džejms Veb teleskopom, vrednim 10 milijardi dolara, međutim to se već neko vreme odlaže.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ranije ovog meseca, za "Dejli Mejl" iz NASA-e su rekli da se slanje naslednika "Habl" teleskopa neće dogoditi pre 31. oktobra, jer raketa za lansiranje nije spremna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 12 idi na stranu