Nauka -

Da li šperploča može da preživi svemir?

Visa vudsat (WISA Woodsat) je kockasti satelit od 10 centimetara koji će na jesen biti lansiran raketom Elektron svemirske kompanije "Roket lab" sa Novog Zelanda.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Odlazak u orbitu drvenog satelita krajem ove godine, samo je deo avanture. Kada stigne tamo, tim će nadgledati malu kocku da bi video kako se njena šperploča suprotstavlja hladnoći, toploti, zračenju i vakuumu svemira.

Drveni satelit smislio je Jari Makinen, saosnivač "Kjubsata", u okviru kompanije "Arktik astronautiks". Evropska svemirska agencija (ESA), pomoću senzora pratiće ponašanje satelita, a pružiće i pomoć prilikom kontrolnog lansiranja.

Jedini spoljni delovi na satelitu koji nisu od drveta jesu aluminijumske šine potrebne za oslobađanje satelita u svemir i selfi štap koji će držati kameru uperenu u telo satelita. Tipičan satelit kompanije "Kjubsat" bi bio napravljen sa više metalnih komponenata.

"Osnovni materijal za šperploču je breza, a mi koristimo istu onu koju biste pronašli u prodavnici alata ili za izradu nameštaja", rekao je glavni inženjer "Vudsata" i saosnivač "Arktik astronatiksa" Samuli Niman.

Šperploča koja se koristi u satelitu je osušena i obrađena kako bi imala veće šanse da opstane u kosmičkim uslovima. Vudsatov tim očekuje da spoljašnjost potamni, ali takođe ih zanima da li će nastati neke pukotine dok je u orbiti.

Ako se Vudsat dobro pokaže, to bi moglo da pruži novi pogled na drvo kao mogući materijal za upotrebu u svemiru.

"Na kraju", kaže Makinen, "Vudsat je jednostavno prelep objekat tradicionalnog nordijskog dizajna i jednostavnosti, i biće veoma zanimjivo videti ga u orbiti".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 12 idi na stranu