Nauka -

Kina sutra lansira u svemir "Božanski brod" sa ljudskom posadom

Kina sutra šalje svoju prvu misiju s ljudskom posadom u svemir posle gotovo pet godina, što je deo ambicioznog plana završetka svemirske stanice do kraja sledeće godine.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Otela se kontroli: Kineska raketa pada nazad na Zemlju - ali ne znaju gde će završiti

"Kina će lansirati ''Šendžou 12'', u kojoj će se nalaziti tri astronauta: Nie Haišeng (56), Liu Boming (54) i Tang Hungbo (45), u četvrtak u 9 sati i 22 minuta" , saopštila je Kineska kancelarija za svemirsko inženjerstvo sa posadom, prenosi Rojters.

Lansiranje je planirano iz svemirskog centra Ðijukuen na severozapadu Kine, a misiju predvodi Nie, bivši pilot koji će biti najstariji nacionalni astronaut koji je otišao u svemir.

Kina je spremna da osvoji Mesec

To je njegov treći izlet u svemir, nakon misija "Šendžou 5" 2003. i "Šendžou 10" 2013. godine.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Šendžou 12", što znači "Božanski brod", biće treća od 11 misija potrebnih za završetak kineske svemirske stanice do 2022.

Da li će Kina večeras pobediti statistiku? 50% šansi da rover sleti na Mars

Kina je započela izgradnju svemirske stanice krajem aprila lansiranjem modula Tijenhe, prvog i najvećeg od tri na stanici koji je Kina samostalno razvila i na njemu će tročlana posada "Šendžou 12" boraviti tri meseca.

Poslednja kineska letačka misija sa posadom bila je 2016. godine kada su dvojica astronauta poslati svemirskom letelicom "Šendžou 11" u svemirsku laboratoriju "Tiangong 2", prototip svemirske stanice u kojoj su kasnije ostali oko mesec dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 12 idi na stranu