Nauka -

Veliko otkriće Viminacijuma: "19 vekova neko plovi Dunavom" VIDEO

Brodovi iz prvog veka pre nove ere pronađeni kod Kostolca. Kako su arheolozi došli do ovog otkrića? Koliko je ono važno i gde možemo da vidimo plovila?

Izvor: B92, Prva TV
Podeli
Foto: Printscreen / Prva TV
Foto: Printscreen / Prva TV

Gost jutra je direktor Arheološkog instituta i rukovodilac naučnog projekta "Viminacijum" profesor doktor Miomir Korać, koji je kazao da je arheologija sama po sebi nepoznanica.

"Arheolozima nikada dan nije dosadan. Kada krećemo da istražujemo nešto, po pravilo mnoge stvari ne znamo. A kako drugačije sve saznati nego timskim radom? Ponekad pozovemo i druge struke. Kada smo našli ove brodove, 7 metara ispod zemlje, a ne znamo u kom smo sloju, zvali smo geomorfologe, paleogeomorfologe da nam kažu kome vremenu to odgovara", ističe Korać.

Kada su stigli datumi, kako ističe, bili su veoma iznenađeni, jer se ispostavilo da neki brodovi pripadaju prvom veku pre nove ere.

"Sad je to nama novo saznanje, obratićemo pažnju na mnoge druge stvari. To je lepota arheološkog poziva. Nauka se uvek oslanja na druge naučnike pre, koji su nešto tvrdili", ističe on.

Kako kaže, sve se sad pomerilo, jer "odjedanput imamo nešto iz prvog veka, dakle sve to traje... 18 ili 19 vekova neko plovi Dunavom".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 10 idi na stranu