Nauka -

Otkrivena neobična crna rupa najbliža Zemlji

Astronomi su identifikovali crnu rupu najbližu Zemlji, na sreću, vrlo je mala.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija/Foto: Profimedia
Ilustracija/Foto: Profimedia

No otkriće je zanimljivo upravo zato što je manja nego što se to od crne rupe očekuje. Štaviše, toliko je mala da je za nju stvorena posebna kategorija.

Novootkrivena crna rupa nalazi se na samo 1500 svetlosnih godina od Zemlje u našoj galaksiji.

Zbog neobičnih svojstava i sazvežđa u kom je nađen, tim sa Univerziteta Ohajo, koji ju je otkrio, nazvao ju je "Jednorog".

"Kada smo pogledali podatke, ta crna rupa Jednorog jednostavno je iskočila", rekao je astronom Tarindu Džajasajn. "Pa kako to da je nismo videli pre? Ispostavilo se da smo imali spuštene astronomske roletne", dodao je.

Spuštene astronomske roletne

Ilustracija/Foto: Profimedia
Ilustracija/Foto: Profimedia

Pre nego što su astronomi pronašli prve manje crne rupe, njihovo postojanje bilo je toliko diskutabilno da su, kada su primetili da obližnju divovsku crvenu zvezdu nešto privlači, isprva odbacili mogućnost da bi to mogla biti malena crna rupa.

No, Džajasajn je to posmatrao iz drugačije perspektive. Kao doktorandu, mentor mu je rekao da je moguće da u svemiru postoje i male crne rupe, a on je to hteo da istraži. Analizirajući podatke različitih teleskopskih sistema i satelita, svoja umeća brusio je na istraživanju crvenog diva u sazvežđu Jednoroga, koji je bio u poslednjoj fazi svog života.

Brzina zvezde i način na koji ju je vukla gravitacija sugerisali su da pored nje postoji crna rupa. Proračuni su utvrdili da bi veličina tog nevidljivog suputnika mogla biti oko 3 Sunčeve mase.

"Baš kao što Mesečeva gravitacija iskrivljuje Zemljine okeane, uzrokujući da se oni izboče prema Mesecu i u suprotnom smeru od njega, proizvodeći plime i oseke, tako i crna rupa iskrivljuje zvezdu u oblik sličan lopti za američki fudbal, s jednom osom dužom od druge", objasnio je astronom Tod Tompson, koji je u prošlosti pomogao pronaći neke druge male crne rupe.

"Najjednostavnije objašnjenje je da je reč o crnoj rupi - a u ovom slučaju je najjednostavnije objašnjenje ujedno i najverovatnije", dodao je Tompson.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 10 idi na stranu