Nauka -

Onlajn resursi Istraživačkog centra Petnica na raspolaganju svima

Istraživačka stanica Petnica je objavila onlajn resurse za proučavanje pojedinih naučnih oblasti, kako bi celokupnoj javnosti dala na raspolaganje ono što koristi sa svojim polaznicima, a da bi pomogla unapređenje kvaliteta života u izolaciji u domovima svima koji su za nauku zainteresovani.

Izvor: B92
Podeli
Foto: IS Petnica
Foto: IS Petnica

"Stručni tim Istraživačke stanice Petnica je odmah nakon proglašavanja vanrednog stanja i početka potrebe da smanjujući međusobne kontakte budemo u svojim domovima intenzivirao onlajn komunikaciju sa našim polaznicima. Ipak smo želeli da i svima drugima koji imaju interesovanje za prirodne, društvene, tehničke nauke, i umetnost i dizajn, pripremimo sadržaje koji će pomoći da se naučne oblasti od interesovanja za naše polaznike online približe svim koji to žele", kaže Nikola Božić, programski direktor Istraživačke stanice Petnica.

Objavljeni materijali su grupisani u određene celine prema svojoj opštosti – nauka uopšte; astronomija i matematika; biologija, hemija i medicina; društvene nauke; fizika, programiranje, robotika i elektronika; psihologija; dizajn i umetnost; i opšta kultura. U svakoj celini su resursi grupisani po tipu sadržaja: video-lekcije, predavanja, i filmovi; knjige, časopsi, tekstovi i uputsva; kursevi; potkastovi i sajtovi.

"Mi u IS Petnica duboko verujemo u samostalno istraživanje i učenje i trudimo se da polaznike obučimo da se sami snalaze na svom naučnom-inženjerskom putu. Pozivamo sve zainteresovane da, koristeći preporučene linkove, krenu u istraživačku avanturu. Naravno, ne očekujemo da će svi linkovi zainteresovati svakoga, ali za one koji žele da istražuju sami, nadamo se da će na listi pronaći neki koristan materijal", dodaje Nikola Božić.

Petnički digitalni resursi se nalaze na web sajtu: http://petnica.rs/petnicki-online-resursi/.

Foto: IS petnica
Foto: IS petnica

Petnički zaštitni viziri

Istraživačka stanica Petnica se na još jedan način aktivno uključila u borbu sa pandemijom kovida 19. Njeni 3D štampači su odmah stavljeni u funkciju izrade delova za zaštitne maske (vizire) za medicinske radnike u našoj zemlji. Prvi kontingenti se već distribuiraju.

Istraživačka stanica Petnicа je naša i evropska elitna institucija za rad sa mladim talentima koji imaju interesovanje za prirodne, društvene ili tehničke nauke. IS Petnica već skoro 40 godine uspešno radi na obrazovanju mladih generacija koje se interesuju za prirodne, društvene i tehničke nauke, i koji žele da se usavršavaju i prave prve korake u nauci. Petnica se na mapi obrazovnih institucija za rad sa talentima u Evrop, danas nalazi vrlo visoko, zahvaljujući rekonstrukciji, izgradnji i opremanju naučnom opremom od pre nekoliko godina. Zato evropske institucije Istraživačku stanicu Petnica svrstavaju u vodeće institucije ove vrste u celoj Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 11 idi na stranu