Nauka -

Tek što je počeo da se oporavlja: Australijski koralni greben ponovo beo

Treći put za samo pet godina, australijski Veliki koralni greben, najveći greben na svetu, pogođen je pojavom poznatom kao "izbeljivanje korala".

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, jovannig
Foto: Depositphotos, jovannig

Kako prenosi BBC, strahuje se da je pojava izazvana porastom temperature mora, naročito u februaru.

Naučnici su otkrili rasprostranjen gubitak boje u koralima, koji na znatnim površinama dostiže velike razmere, dok na pojedinim mestima takvog oštećenja ipak nema.

Dve trećine grebena na sličan način su oštećene 2016. i 2017, a korali i druga morska staništa na pogođenim delovima su uništeni. Koralni greben, dugačak više od 2.300 kilometara, uvršten je na spisak svetske kulturne baštine zbog svog ogromnog značaja za nauku.

Prošle godine Australija je bila prinuđena da petogodišnju prognozu stanja Velikog koralnog grebena promeni sa "loše" na "veoma loše" usled uticaja klimatskih promena prouzrokovanih ljudskim aktivnostima.

Pozivajući se na rezultate najnovijih snimanja iz vazduha, nadležni tvrde da je intenzitet “izbeljivanja” duž grebena nejednak, ali da je sada oštećen veći broj površina.

Prekinut oporavak

“Greben je tek bio počeo da se oporavlja od uticaja koji su se dogodili 2016. i 2017. a sada imamo i treći slučaj. Klimatske promene čine ekstremne događaje koji stoje iza takvih uticaja i intenzivnijim i učestalijim, pa je i šteta veća”, kaže naučnik Dejvid Vahenfeld.

On dodaje i da su severni i centralni delovi grebena, koji imaju turistički značaj, ove godine pretrpeli tek “umereno izbeljivanje”, što znači da će se na tim delovima korali verovatno oporaviti.

“Greben je i dalje živ, dinamičan sistem, ali ukupno uzevši, posle svakog od ovakvih događaja on je više ostećen nego ranije. Te događaje moramo shvatiti kao globalne pozive za preduzimanje najenergičnijih mogućih koraka kada je reč o klimatskim promenama", kaže.

BBC podseća da su Ujedinjene nacije upozorile da će 90 procenata korala u svetu nestati ukoliko temperatura na planeti poraste za još 1,5 stepeni Celzijusovih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 10 idi na stranu