Nauka -

Domete RHZS koriste i Amerikanci: "U regionu i svetu cenjeni smo i poštovani"

Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHZS) lider je u regionu i respektabilna služba u Evropi i svetu, a domete Zavoda u nauci i struci koristi i nacionalna meteorološka služba SAD, izjavio je danas direktor Zavoda Jugoslav Nikolić.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Ilustracija/Foto: minervastock/Depositphotos
Ilustracija/Foto: minervastock/Depositphotos

"U regionu i svetu cenjeni smo i poštovani. Kad to kažem, mislim na naše domete u nauci i struci. Model koji koristi američka nacionalna služba je model koji je napravio nas čovek. Koristimo ga i mi i oni", rekao je Nikolić za Tanjug.

Nikolić, koji je i stalni predstavnik Srbije u Svetskoj meteorološkoj organizaciji, podsetio je da je RHZS 2015. godine postao punopravna članica Evropskog centra za srednjoročne prognoze, sa sedištem u Velikoj Britaniji, koji okuplja najrazvijenije zemlje po pitanju hidrometeoroloških predviđanja.

"Direktorka Centra Florans Rabije Srbiju je izabrala i pored lobiranja drugih zemlja iz našeg dela Evrope da u Zavodu predstavila strategiju razvoja Centra. Želela je da čuje i naše mišljenje i sugestije, jer upravo u ovoj nauci i struci imamo čime da se pohvalimo", rekao je Nikolić.

Direktor RHZS-a dodao je da su tim povodom u Beograd stigli i direktori nacionalnih hidrometeoroloških sluzbi Turske, Hrvatske i Slovenije, a to je bila i prilika da čuju i rezultate rada Zavoda. RHZS je, kako dodaje, uspeo da postane punopravna članica svih značajnih asocijacija, Svetske meteoroloske organizacije, Evropskih nacionalnih meteoroloških službi i Evropskog centra za srednjoročne prognoze vremena, nastalih u cilju objedinjavanja kapaciteta.

Zahvaljujući članstvu korisitmo sve benefite, utičemo na njihovu politku, uvažavaju naše sugestije, rekao je Nikolić. Jedan od tih benefita je, kako dodaje, i mogućnost korišćenja njihovih računarskih resusrsa, koji su najveći na svetu, a koji imaju više hiljada procesora. Nikolić je podsetio je da je Zaviša Janjić dobio najveću nagradu te organizacije, koja je u oblasti meteorologije u rangu Nobelove nagrade.

Zavod je pokrenuo inicijativu i zauzeo vodeću ulogu u uspostavljanju Konzorcijuma za kratkoročnu prgonozu za Jugoistočnu Evropu 2016. godine, čime je dat konkretan doprinos regionu. Postao je najmlađa članica evropske porodice konzorcijuma za numeričku prognozu vremena čije su punopravne članice Srbija, BiH, Severna Makedonija, Crna Gora, Albanija i od 2018. godine Ukrajina.

"Konzorcijum izaziva interesovanje šireg regiona. Očekuje se potpis ugovora s Belorusijom, Kiprom i Moldavijom. Za saradnju kroz status posmatrača interesovanje su iskazali Turska, Grčka i Izrael", rekao je Nikolić. U Evropi postoje četiri takva konzorcijuma okupljena oko najrazvijenijih zemalja - Francuske, Nemačke, Velike Britanije i skandinavskih zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 10 idi na stranu