Nauka -

Veliko arheološko otkriće: Na obali Nila pronađen hram star preko 2.000 godina

U egipatskom gradu Tama, na zapadnoj obali Nila, otkriven je hram star 2.200 godina, iz vremena kralja Ptolomeja IV, ukrašen detaljnim reljefima.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Ilustracija/Depositphotos/merrydolla
Foto: Ilustracija/Depositphotos/merrydolla

Hram su otkrili radnici koji su kopali kanalizaciju, a Ministarstvo za antikvitete je saopštilo da su radovi odmah obustavljeni i na lokaciju su pozvani arheolozi. Tim je do sada otkrio zid koji se prostire od severa do juga i jugozapadni ugao hrama, koji je ukrašen reljefima Hapija, egipatskog boga plodnosti i godišnjeg plavljenja reke Nil, koje je omogućavalo da na području drevnog Egipta cveta poljoprivreda.

Reljefi prikazuju Hapija kako nosi ponude, okružen pticama i drugim životinjama. U fragmentima teksta spominje se Ptolomej IV, četvrti faraon iz dinastije Ptolomeida. U pitanju je helenska dinastija koja je vladala Egiptom od 305. do 30. godine pre nove ere i često preuzimala kraljevske i religiozne simbole od ranijih, autohtonih egipatskih vladara.

Poslednji vladar iz dinastjie Ptolomeja bila je Kleopatra, koja je vladala od 51. do 30. godine pre nove ere. Ptolomej IV vladao je Egiptom od 221. do 204. godine pre nove ere. Bio je sin Ptolomeja III i Berenike II, koja je nadživela supruga samo toliko da bi bila otrovana po naredbi sina, koji je bio njen suvladar. Vladavina Ptolomeja IV nije bila uspešna. Istoričari navode da je faraon više bio zainteresovan za lumpovanje i pisanje poezije, nego za vođenje zemlje, On je navodno preneo većinu kraljevskih dužnosti na ambicioznog sveštenika po imenu Sosibus. Tokom njegove vladavine počinje postepeno slabljenje ptolomejskog Egipta, pa je egipatski narod počeo da se buni protiv njegove vladavine, što je dovelo do nestabilnosti i smrtonosnih borbi koje su obeležile poslednjih pet godina njegove vladavine. Njegov sin Ptolomej V autor je natpisa urezanog na čuveni kamen iz Rozete, koji je omogućio naučnicima da dešifruju egipatske hijeroglife.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 7 idi na stranu