- Nauka -

Arheolozi iskopali skelet star preko 2.000 godina, a pored njega je pronađen predmet sličan ajfonu

Iz groba mlade žene na misterioznom nalazištu u Sibiru, nazvanom "Ruska Atlantida", iskopan je neobičan predmet koji prema nekima liči na današnje pametne telefone.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Ilustracija/Depositphotos/belchonock
Foto: Ilustracija/Depositphotos/belchonock

Grob žene koju su arheolozi nazvali Nataša pronađen je tako što je tokom leta isušen ogromni veštački rezervoar u Sibiru, prenosi Index.hr. Potiče iz drevnog carstva Siongnu - ogromne nacije nomada koji su vladali područjem od 3. veka pre Hrista do kraja 1. veka nove ere.

Predmet za koji se procenjuje da je star 2.137 godina napravljen je od crnog dragog kamena iz skupine lignita s detaljima od poludragog kamenja, a mnogima izgleda poput modernog ajfona.

Radi se zapravo o ukrasnoj kopči za kaiš. Arheolog Pavel Leus kaže kako je reč o drvenom blagu zahvaljujući kome su uspeli da odrede vreme u kom je ona živela, jer je jedino Natašin pojas bio ukrašen kineskim "vudžu" novčićima.

Nauka

Kako Sunce utiče na klimatske promene: Da li solarni ciklusi menjaju klimu?

Velika većina naučne javnosti (97%) smatra da se klimatske promene, posmatrane od početka industrijske revolucije, dešavaju i da je glavni uzrok za to povećana koncentracija gasova sa efektom staklene bašte u atmosferi za koju je odgovoran čovek. Čak i pored toga, još postoji mnogo ljudi koji smatraju da to nije slučaj, ističući mnoge "dokaze" kako bi potkrepili svoje tvrdnje.

Nauka subota 14.09. 14:15 Komentara: 11
strana 1 od 7 idi na stranu