- Nauka -

"Menja sadržaj, oblik i boju": Kineska misija otkrila "čudnu supstancu" na tamnoj strani Meseca

Letelica kineske svemirske misije Čange-4, prva je svemirska letelica koja se u januaru spustila na tamnu stranu Meseca da bi proučila sastav tla, odnosno sloja između kore i jezgra.

Izvor: Sky News, Nedeljnik.rs
Podeli

Na Mesec se spustio rover koji je nosio Jutu-2, prvog robota koji se koristi za istraživanje tamne strane Meseca.

Jutu-2 je do sada naučnicima već pružio uvid u činjenicu da je sastav Mesečeve površine sasvim drugačiji od očekivanog, piše Skaj njuz.

Sada je rover u novoj "šetnji" Mesečevom površinom otkrio "izvestan sadržaj" u jednom od brojnih kratera tog Zemljinog satelita.

Član misije na zemlji Ju Tianđi bacio se na proučavanje fotografija koje je rover snimio. YJtu-2 je trebalo da nastavi dalje, ali članovi misije su odlučili da ispitaju supstancu koja je otkrivena na površini.

Na njihovoj internet-strani piše da su "oblik i boja materije značajno drugačiji od okolnog lunarnog tla", prenosi Nedeljnik.

Jedna od teorija je da je u pitanju impaktit, odnosno materija koja ostaje posle udara meteorita kao rezultat uticaja jake mehaničke sile, visokog pritiska i temperature, pa menja sadržaj, oblik i boju, odnosno ima agregatno stanje slično gelu.

Kina tek treba da objavi zvanične fotografije te materije.

Nauka

Kako Sunce utiče na klimatske promene: Da li solarni ciklusi menjaju klimu?

Velika većina naučne javnosti (97%) smatra da se klimatske promene, posmatrane od početka industrijske revolucije, dešavaju i da je glavni uzrok za to povećana koncentracija gasova sa efektom staklene bašte u atmosferi za koju je odgovoran čovek. Čak i pored toga, još postoji mnogo ljudi koji smatraju da to nije slučaj, ističući mnoge "dokaze" kako bi potkrepili svoje tvrdnje.

Nauka subota 14.09. 14:15 Komentara: 11
strana 1 od 6 idi na stranu