- Nauka -

Jupiter je u fazi razvoja "progutao" manju planetu?

Prema istraživanju američkih i kineskih astronoma, postoji mogućnost da se Jupiter, u ranijem periodu Sunčevog sistema, sudario s planetom koja je u tom periodu još bila u fazi razvoja.

Izvor: Anadolija, N1
Podeli
Ilustracija: Getty Images / Handout/depositphotos
Ilustracija: Getty Images / Handout/depositphotos

U tekstu objavljenom na stranici "Phys.org", astronomi sa američkog Univerziteta Rice i Univerziteta Sun Jat-sen iz Kine, došli su do saznanja da bi džinovski sudar pre oko četiri i po milijarde godina mogao objasniti najnovija zapažanja izviđačkog satelita "Juno", koji je Američka svemirska agencija (NASA) lansirala prema Jupiteru.

Andrea Isela sa Univerziteta Rice i kineski astronom Šang-Fei Liu radili su na hiljadama kompjuterskih simulacija zasnovanih na očitavanjima satelita "Juno" koja su otkrila da je jezgro Jupitera manje gusto i raširenije nego što se verovalo.

Uočeno je da je Jupiter imao najmanje 40 posto šanse da, u prvih nekoliko miliona godina, proguta embrionalnu planetu s masom 10 puta većom od Zemlje, a za šta se veruje da je jedan veliki sudar.

Pomenuto istraživanje objavljeno je u magazinu "Nature".

NASA je 2011. godine lansirala satelit "Juno", a od jula 2016. godine traju istraživanja ovog satelita na planeti Jupiter.

strana 1 od 7 idi na stranu