Ljubimac -

Ove tri poslastice ne bi trebalo da dajete vašem psu

Bez obzira na to da li vlasnik psu daje poslastice kako bi mu prekratio dosadu ili da bi ljubimac "vežbao" vilicu i zube, izbor poslastica veoma je važan.

Izvor: telegraf.rs
Podeli
Foto: Shutterstock/angelbandala
Foto: Shutterstock/angelbandala

Ipak, većina vlasnika poseže za proizvodima koji preplavljuju pet tržište: oni su obično napravljeni od veštačkih sirovina, a poslastice od prirodnih namirnica toliko su obrađene da se u njima ne oseća ništa od prirodnih ukusa. Psiholog za pse i specijalista za ponašanje kućnih ljubimaca, na TikTok profilu @cherrihoggs objašnjava zašto su omiljene pseće poslastice - svinjske uši, dentalni štapići i sirova koža - poslastice koje ne bi trebalo da dajete psu. U nedavno objavljenom videu, koji je pogledalo više od 258 hiljada ljudi, on objađnjava zašto ovim "trima poslasticama nikada ne bismo smeli da hranimo svoje ljubimce", a njegove savete preneo je Thesun.

1. Svinjske uši

"Broj jedan su svinjske uši", kaže ovaj stručnjak i podseća na mnoge zarazne bolesti koje prenose svinje. On tvrdi da su svinje veoma prljave, a uslovi u kojima se drže ekstremno su loši. "Prestanite da hranite svog psa svinjskim ušima, to je najgori deo svinje", primetio je ovaj stručnjak i dodao da "neki veterinari preporučuju svinjske uši kao poslasticu za pse u umerenim količinama, dok drugi savetuju da ih ne treba davati zbog potencijalnih rizika kao što su zaražavanje bakterijama, gušenje i problemi sa varenjem".

Foto: Shutterstock/MerikaWow
Foto: Shutterstock/MerikaWow

2. Dentalni štapići

"Na drugom mestu loših poslastica za pse su zubni štapići i nije važno da li su napravljeni od prirodnih ili veštačkih sirovina", kaže ovaj stručnjak i dodaje da psu možete oprati zube umesto da mu date ovu poslasticu.

Svakodnevno pranje zuba psu jednako je važno kao i pranje zuba kod čoveka, ali trenutno manje od jednog procenta vlasnika kućnih ljubimaca pere zube svojim mačkama ili psima. Ne postoji zamena za staromodnu četkicu i pastu za zube (pasta za zube specifična za pse), ali zbog pogodnosti, mnogi ljudi daju psima žvakalice i štapiće za zube, jer reklama kaže da održavaju zube psa čistim i zdravim.

Ipak, lista sastojaka od kojih se prave žvakalice za zube nije detaljna i često uključuje masne sastojke, aditive i žitarice koje se pretvaraju u šećer kad ih pas proguta. Osim što po pravilu izazivaju karijes i neprijatan zadah, one ne uklanjaju plak, posebno ako ih pas brzo pojede.

3. Sirova koža

"Treća poslastica za izbegavanje je svaka koja je napravljena od sirove kože", zaključuje @cherrihoggs. Sirova koža je jedan od najgorih proizvoda jer je obrađena i veoma teška za varenje, a nema hranljivu vrednost.

Postoji mnogo boljih alternativa, kao što su jetra, sušena govedina ili normalni komadi mesa. Zato ne treba davati psu ove poslastice koje su zapravo nusproizvod kožne industrije, jer su napravljene od unutrašnjeg sloja kravlje ili konjske kože, dok se spoljni sloj kože koristi za cipele, odeću, presvlake za nameštaj i slično. Unutrašnja sirova koža se tretira, dehidrira i oblikuje u različite oblike da bi postali žvakalice za pse, a najčešće korišćena je "kost" od slojeva sirove kože.

Da li pas može bezbedno da jede predmete od sirove kože? Ne, nije bezbedno, pogotovo kad su u pitanju štenci, jer može izazvati začepljenje creva i biti potencijalna opasnost od gušenja.

Zato izbegavajte da psu dajete sirovu kožu i ponudite mu bezbednije alternative za grickanje.

@cherryhoggs 3 treats you should NOT feed your dog. ❌🐕 #dog #dogtraining #dogpsychology ♬ original sound - CherryHoggs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu