Ljubimac -

Danas je Međunarodni dan pasa: Pravi povod za dodatnu nežnost

Danas se obeležava Svetski dan pasa, sa ciljem da se skrene pažnja javnosti na odgovorno vlasništvo i udomljavanje ovih životinja. Dan pasa se godinama unazad slavi 26. avgusta, kako bi se na globalnom nivou podstakla veća briga o njihovom zdravlju i zaštiti.

Izvor: B92
Podeli
Foto: 4 PM production/Shutterstock
Foto: 4 PM production/Shutterstock

Poznato je da pas nije oduvek bio kućni ljubimac i domaća životinja. Arheološka istraživanja pokazuju da je ova inteligentna i veoma snalažljiva životinja pripitomljena pre više od 9.000 godina. Najpre je bio čovekov čuvar i pomoćnik u obavljanju pojedinih poslova, a danas je jedan od najpopularnijih kućnih ljubimaca. Da je pas najbolji čovekov prijatelj potvrđuju brojne priče o odanosti i bezgraničnoj ljubavi psa prema vlasniku, čak i nakon njegove smrti.

Iako su psi sposobni za samostalno preživljavanje, sve više im je potrebna briga i pažnja ljudi. Svetske i domaće organizacije i udruženja za zaštitu životinja nastoje da različitim aktivnostima smanje broj pasa lutalica, tako što će im obezbediti siguran dom. S tom namerom je 2004. godine, 26. avgust ustanovljen kao Dan pasa.

Kako obeležiti Svetski dan pasa

Svetski dan pasa se obeležava na različite načine. Mnogi ljudi ovog dana objavljuju slike svojih kućnih ljubimaca na društvenim mrežama. Na taj način im iskazuju zahvalnost i pokazuju svima da je baš njihov pas najlepši, najzanimljiviji i najdraži. Takođe, širom sveta se organizuju različite akcije udomljavanja životinja, pa je ovaj dan idealan povod da u vaš životni prostor ušeta novi četveronožni prijatelj.

Na Dan pasa, donosimo vam nekoliko zanimljivih činjenica koje možda niste znali o njima.

Psi često sanjaju. Tačnije, oni prolaze kroz vrlo slične faze sna kao i ljudi, uključujući i REM fazu, u kojoj sanjamo snove kojih se sećamo. Trzanje njuške i pokreti šapama u snu siguran su znak da vaš ljubimac u tom trenutku nešto sanja. Ali znate šta je interesantno? Stručnjaci sa Harvarda kažu da psi obično sanjaju - svoje vlasnike. Zar to nije divno? Ako imate psa, imate nekoga ko vas bezuslovno voli i sanja o vama. Šta ćete više!

Mogu da budu pametni koliko i dvogodišnje dete, a otprilike toliki im je i "fond reči". Dobro, ne baš fond reči, ali razumeju otprilike isti broj reči kao dvogodišnjak. Najinteligentnijom rasom smatraju se border koliji koji razumeju oko 200 reči. Slede pudle, nemački ovčari, zlatni retriveri i dobermani.

Pseće čulo mirisa je oko 10.000 puta bolje nego ljudsko, a dokazano je da psi mogu da "nanjuše" i bolesti kao što su rak ili dijabetes.

Mahanje repom jedna je od najčešćih formi komunikacije, ali ima različito značenje. Psi mašu repom kad su srećni, ali i kad su uplašeni. Ako rep podignu uvis, to može da odaje anksioznost ili uznemirenost.

Psi ponekad dele naše emocije - pod stresom su kad je njihov vlasnik pod stresom, uznemireni su kad smo mi uznemireni. Oni mogu da osećaju čitav spektar emocija, od optimizma i pesimizma, preko depresije i ljubomore do, naravno, beskrajne ljubavi i odanosti.

Stari je mit da psi vide crno-belo. Psi, zaista, vide drugačije nego ljudi, ali su u stanju da razlikuju nijanse žute i plave, na primer. Jedino što ne vide je razlika između crvenog i zelenog.

Šapice im često smrde, ali sa dobrim razlogom - jedine znojne žlezde koje imaju su smeštene na šapama.

Psi su najbliži živi srodnici vukova, ali je tačna "rodbinska" linija nejasna. Smatra se da je prvi pokušaj pripitomljavanja vukova "sproveden" pre više od 15.000 godina.

"Otisak" pseće njuške jedinstven je kao i naš otisak prsta.

Studije su pokazale da se psi orijentišu prema magnetnom polju Zemlje, tako da imate kuce koje prilikom vršenja nužde preferiraju da njuškicu okrenu na sever, i one koji više vole da gledaju na jug tom prilikom.

Cilj obeležavanja Dana pasa jeste jačanje svesti građana o važnosti zaštite naših ljubimaca i onih koji to još nisu, podsticaj za bolju brigu o psima, kao i podsećanje koliko su oni naši najbolji prijatelji bez kojih ne bismo mogli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5 idi na stranu