Ljubimac -

Putovanje sa ljubimcem može biti izazovno: Evo šta sve treba da znate pre nego što se odlučite na to

Vlasnici kućnih ljubimaca znaju da s krznenim prijateljima nema spontanih putovanja. Kućni ljubimci traže pomno planiranje, a uz pomoć naših saveta putovanje će proći bez stresa i neugodnih iznenađenja

Izvor: miss7
Podeli
Foto: Viktorya Telminova/Shutterstock
Foto: Viktorya Telminova/Shutterstock

Donosimo savete kako ljubimca pripremiti za putovanje autom, vozom ili avionom, kako mu olakšati putovanje, umiriti ga i sprečiti mučnine

Putovanje s ljubimcem zna biti izazovno, pogotovo ukoliko imaš razigrano štene koje prvi put putuje i još uvek ne znaš kako će reagovati za vreme vožnje i hoće li mu pozliti ili imaš ljubimca koji je sklon mučninama i povraćanju. Pojedini psi i mačke takođe imaju strah od vožnje u automobilu i prometnih zvukova ili su toliko uzbuđeni da se ne mogu smiriti tokom celog putovanja. Za sve one koji prvi put putuju sa svojim ljubimcem ili još uvek nisu pronašli način kako da putovanje ne bude neugodno iskustvo za ljubimca i/ili vlasnika, donosimo nekoliko korisnih saveta kako se pravilno pripremiti za putovanje. Kako ljubimca pripremiti za putovanje? Najbolji način za prevesti ljubimca je u transporteru. U njemu će se osećati ugodno, a biće i siguran. U transporter se može staviti njegova dekica ili jastuk da ga poznati miris opusti. Ako se vozi na zadnjem sedištu, obavezno ga treba osigurati pojasom koji se zakopča na oprsnicu, kako se ne bi povredio. Na sedište se može staviti prostirka koja će ga zaštititi od dlaka i nečistoće.

Ukoliko ne putuješ autom, već vozom, imaj na umu da psi visine iznad 30 centimetara moraju imati brnjicu te biti na povocu. Takođe, nije dozvoljeno smeštati ih na sedište pa je korisno poneti prostirku na koju pas može leći. Putuješ li s manjim ljubimcem avionom, potrebna ti je torba za nošenje i prevoz ljubimaca te je prevoz potrebno unapred najaviti,s obzirom na to da se istovremeno na letu ne mogu prevoziti pas i mačka. Veliki ljubimci prevoze se u transporteru/kavezu, u prtljažniku aviona. U slučaju da si primetila da ljubimac oseća strah od vožnje, možeš ga pre velikog putovanja pripremiti tako što ćeš napraviti više kratkih vožnji po naselju i potom ga nagraditi poslasticama kako bi povezao vožnju s pozitivnim iskustvom. Kako ljubimcu olakšati putovanje automobilom? Ako je ljubimac pas, a putovanje je dugo, obavezno napravi pauzu i prošetaj ga. Tokom pauze ljubimcu ponudi vodu kako bi se osvežio i lakše podneo put. Ako ljubimac inače oseća mučninu tokom puta, nekoliko sati pre puta ga nipošto nemoj hraniti kako mu ne bi pozlilo. Za vreme letnih meseci treba rashladiti automobil kako se ljubimac ne bi pregrejao, ali paziti da razlika između spoljašnje temperature i one u automobilu nije prevelika.

Što mu može pomoći za bezbrižan i miran put? Umirujuća sredstva odličan su način kako pomoći ljubimcu tokom putovanja. Sredstva na bazi feromona omogućuju ljubimcu da se oseća udobno i sigurno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5 idi na stranu