Ljubimac -

Zašto psi naginju glavu kada im se obraćamo?

Psi imaju izuzetno osetljiv sluh i sposobni su da registruju daleko veći raspon frekvencija od ljudi. Stoga je jedno od objašnjenja zašto naginju glavu i to jer i ta navika pomaže postavljanje spoljnog dela uha u pravu poziciju, a sve kako bi mogli da lociraju izvor tog zvuka.

Izvor: Magazin Novosti/Kurir/24sata.hr
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Oni mogu da naginju glavu i kao odgovor na određene reči koje bi mogle da im budu značajne, poput "poslastica", "loptica", "idemo" ,objašnjava Vailani Sang, stručnjakinja za ponašanje životinja.

Isto je i kada psu govorite nešto što ne razume potpuno, pa nagne glavu levo ili desno. To može biti prirodni odgovor na stvari koje čuje, a koje ga asociraju na nešto fino i zabavno, nešto poznato, ali nije sasvim siguran da pričate o tome.

"Pas pokušava da shvati šta govorite, što znači da možda pokušava da sluša reči koje razume ili su mu značajne. Psi znaju da naginju glavu i kada procenjuju neobične ili nove zvukove, oni su znatiželjna bića" kaže Vailani Sang.

"Znaju da naginju glavu jer su čuli reč koja zvuči slično drugoj reči koju znaju, ali ne zvuči potpuno isto i možda su malo zbunjeni" dodala je.

Dr Stanli Koren je u časopisu "Psychology Today" pojasnio da psi mogu da naginju glavu i kako bi bolje videli.

"Pseća njuška se nalazi u njegovom vidnom polju, kao i nos kod ljudi. Stoga pas zna da naginje glavu kako bi pomerio njušku i bolje video ono što ga zanima" pojasnio je.

Naglašava kako iz te poze pas može bolje da vidi i ljudska usta, posebno kada mu se vlasnik obraća rečima, pa ljubimac pokušava da shvati šta zapravo želi od njega.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5 idi na stranu