Ljubimac -

Džinovska panda Ja Ja vraćena u Kinu nakon 20 godina života u Americi FOTO

Džinovska kineska panda Ja Ja vraćena je u Kinu nakon 20 godina provedenih u zoološkom vrtu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Panda, stara 22 godine, stigla je na aerodrom Pudong u Šangaju nakon 16-časovnog leta teretnim avionom. Ona će biti u karantinu, pre nego što bude transportovana u zoološki vrt u Pekingu, prenosi Kjodo.

Na mnogim slikama i video-snimcima, koji su postali viralni, korisnici društvenih mreža uočili su da je Ja Ja smršala, kao i da joj se promenilo stanje kože, što je dovelo do spekulacija o mogućem zlostavljanju u američkim zoološkom vrtu, navodi agencija.

U februaru ove godine, 24-godišnji mužjak Le Le, koji je živeo sa Ja Ja u Memfisu, iznenada je uginuo od srčane bolesti uoči planiranog povratka u Kinu. Njegovi ostaci prevezeni su nazad u Kinu, zajedno sa Ja Ja.

Iz zoološkog vrta u Memfisu ranije su negirali sve navode o zlostavljanju, a juče su naveli da će Ja Ja nedostajati njihovom osoblju i lokalnoj zajednici.

"Želimo joj svu sreću u njenom novom domu", dodaje se u saopštenju.

Pande Ja Ja i Le Le su 2003. godine pozajmljene zoološkom vrtu u Memfisu na period od 10 godina u okviru zajedničkog projekta tog zoološkog vrta i Kineske asocijacije zooloških vrtova, nakon čega je ugovor 2013. godine produžen na još 10 godina.

Ja Ja je rođena 3. avgusta 2000. godine u Pekingu, a Le Le 18. jula 1998. godine, navodi AP. Očekivani životni vek džinovske pande u divljini je oko 15 godina, ali u zoološkom vrtu mogu da žive i do 38 godina, dodaje agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5 idi na stranu