Ljubimac -

Seksualni život žirafa je mnogo čudniji nego što smo mislili: Prilikom parenja znaju i da reže

Mužjaci žirafa moraju da "analiziraju" mokraću ženke kako bi otkrili da li spremna za trudnoću. Nažalost, životinjama visokim nekoliko metara nije baš lako da ponjuše urin koji se nalazi na zemlji.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Volodymyr Burdiak/Shutterstock
Foto: Volodymyr Burdiak/Shutterstock

Upravo zato moraju na neki način da "nagpvpre" ženke da mokre pred njima, kako bi uhvatili mlaz u vazduhu.

"Moraju da gurnu ženku, kako bi je nagovorili da sarađuje. Ako mužjak to ne uspe, znaće da za njih nema budućnosti", rekla je veterinarka Linet Hart sa Univerziteta UC Davis. Linet i Bendžamin Hart su posmatrali ove društvene životinje dok su se okupljale pored određenih područja u Nacionalnom parku Etoša u Namibiji. U 102 navrata su zabiežili pokušaje mužjaka da istraži da li je spremna za parenje.

Visoki mužjak je u tim prilikama njuškao ili tapkao po zadnjici nešto manju ženku. U nekim slučajevima je samo bio u njenoj blizini jer ženke koje žele da se pare čekaju da dođe "budući otac" kako bi mokrile.

Kada mužjak popije malo ženkine mokraće, pljuje je i pravi posebnu grimasu kako bi urin prošao kroz specifičan otvor na vrhu usta u vomeronazalni organ pomoću kojeg može da detektuje feromone, piše Science Alert.

Naučnici su takođe primetili da žirafe prilikom udvaranja znaju da reže. Nekada se smatralo da su ove životinje tihe, ali kasnije je otkriveno da kašlju, zvižde, gunđaju, pa čak i noću jezivo pevuše jedna drugoj.

Istraživanje naziva Flehmen, Osteophagia, and Other Behaviors of Giraffes (Giraffa giraffa angolensis): Vomeronasal Organ Adaptation objavljeno je u časopisu Animals.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5 idi na stranu