Ljubimac -

Zašto je važna vakcina protiv besnila? VIDEO

Lea je nađena u okolini Obrenovca, ispod leša ovce, na poludeponiji. O njoj, ali i o važnosti vakcine protiv besnila, govori dr Lazar Jevtić, veterinar.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Printscreen/Prva TV
Foto: Printscreen/Prva TV

Dobila je ime po Leonardu Dikapriju, čiji se lik u filmu "Povratnik" takođe krio ispod leša životinje.

Najvažnije je da je pas razvio prirodni imunitet, a trenutno se traži novi dom za nju. Verovatno će imati oko 20 ili 25 kilograma, jer se čini kao da u sebi ima i krvi šarplaninca.

Zašto je vakcina protiv besnila obavezna?

Kada su u pitanju ljubimci, pa i Lea, veoma je važno da budu vakcinisani. Postoji nekoliko vrsta, besnilo lisica, arktičko besnilo, besnilo slepog miša... U Evropi nema mnogo besnila koje prenose psi, baš zato što je akcinacija toliko rasprostranjena, objašnjava dr Jevtić za 150 minuta Prve TV.

Važno je znati da je sada vakcina protiv besnila potpuno bezbedna, a da ranije to možda i nije bio slučaj jer je bila atenuirana.

Kada su u pitanju lovački psi, oni se vakcinišu dva puta godišnje protiv besnila, jer često dolaze u kontakt sa lisicama i drugim životinjama. Sa druge strane, domaći psi ne moraju tako često da se vakcinišu.

Za informacije o tome kako možete da udomite Leu, ali i ukoliko hoćete da saznate nešto više o vakcini, pogledajte video-snimak:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 6 idi na stranu