Ljubimac -

Novi član nije bauk

Prvi korak je da napravite profil mačke koju želite da udomite ili kupite. Uzmite u obzir uzrast i karakter nove mačke, koji bi trebalo da budu kompatibilni s godištem i temperamentom postojećeg ljubimca.

Izvor: petmagazine
Podeli
Foto: Depositphotos/ AllaSerebrina
Foto: Depositphotos/ AllaSerebrina

Pre nego što nabavite novog člana porodice, postavite sebi pitanja Da li imam vremena za još jednog ljubimca? i Zašto želim novu mačku? Bilo šta da je razlog, važno je da ste sigurni da možete, kako vremenski tako i finansijski, da brinete o još jednom ljubimcu.

Kada ste utvrdili da ćete uzeti novu macu, potrebno je da pogledate macu koju već imate, i da nekako procenite da li je spremna za novog člana. Nažalost, to je dosta teško učiniti, iako je moguće testirati reakciju mačke koju već imate na drugu mačku tako što ćete zamoliti nekoga da je dovede. Međutim, i dalje će zaključak biti nejasan.

Naime, mačkama treba vremena da sagledaju i upoznaju jedna drugu, i to može da traje nedeljama, pa i mesecima. Ipak, ako ste čvrsto odlučili da "proširite porodicu", postoje načini da olakšate taj period i vašoj ljubimici i vama.

Foto: Depositphoto/	glazeimage
Foto: Depositphoto/ glazeimage

Prvi korak

Napravite profil mace kakvu želite da udomite ili kupite, a najvažniji faktori koje bi trebalo da uzmete u obzir jesu uzrast i karakter nove mačke, koji bi trebalo da budu kompatibilni s godištem i temperamentom postojećeg ljubimca. Druga bitna stvar je uklapanje karaktera. Ako je vaša ljubimica stidljiva, dovođenje mačke s malo više samopouzdanja moglo bi da utiče na nju da postane, na primer, znatiželjnija.

Mace umeju da imitiraju jedna drugu, te biste na ovaj način mogli da postignete balans. Isto tako, ne bi bilo baš pametno da uzme stidljivu macu, ako je maca koju već imate takva, jer bi mogle da se vežu isključivo jedna za drugu, a ne za vas. S druge strane, dve samouverene mačke mogle bi da uđu u sukob i da se potpuno distanciraju jedna od druge, navodi "Petmagazine".

Dovođenje nove mace

Kad imate ideju kakav bi trebao da bude drugi ljubimac, vreme je da pripremite kuću za novog člana. Postoji nekoliko koraka kojih bi trebalo da se pridržavate da bi spajanje bilo bez tenzija i da bi se brže odigralo.

1. Prvo, ako je moguće, odvojite jednu prostoriju samo za macu koju već imate. Napravite prostor koji joj godi, sa njenim krevetićem, kutijom za igranje, činijama za hranu i vodu i pesak. Napravite sličan, takozvani sigurni prostor i u drugoj sobi za novu macu i pripremite sve isto za njen dolazak. Čim donesete novu mačku, smestite je u "njenu" sobu. Ne pokušavajte da upoznate mačke istog dana, jer nikako ne bi valjalo da odmah na početku dođe do sukoba.

2. Tokom narednih nekoliko dana dozvolite novom članu da se navikne na kuću. Pustite macu da istražuje. Veoma je bitno da za to vreme ne zanemarite vašu staru macu. Kad primetite da vam se novi ljubimac obraduje kad god ga obiđete, to svakako može biti jedan od znakova da se privikava na novi dom. Takođe, imajte na umu da maca koja je pod stresom neće jesti – obratite pažnju na ovo.

3. Kad prođe dovoljno vremena, negde između nekoliko dana i nekoliko nedelja, i obe mačke deluju zadovoljno, vreme je za upoznavanje. Možete početi tako što ćete im davati neki predmet koji sa mirisom one druge, kako bi im postao poznat, i ako obe mace to dobro prihvate, vreme je da to podignete na viši nivo i da im zamenite sobe, te ih na nekoliko minuta odvedete u prostoriju one druge. Tako radite više dana zaredom, međutim, nemojte još da ih upoznajete.

4. Za upoznavanje su bitne pozitivne asocijacije. Evo i primera kako da to uradite: za većinu mačaka glavna motivacija je hrana, a ključ je da saznate koja ih hrana motiviše. Kad to shvatite, počnite da ih hranite s obe strane zatvorenih vrata. To će im pomoći da pozitivna osećanja povežu s prisustvom druge životinje. Možete na kraju malo odškrinuti vrata tokom obroka i tako pratiti reakciju. Sada je sve na vama, i vašoj proceni – da li se dobro slažu, pa na osnovu toga možete sve više da otvarate vrata sve dok se mace potpuno ne oslobode i opuste.

5. Sledeće iskustvo pozitivne asocijacije može da bude igranje. Važno je i za obe mačke da imaju dovoljno stimulacije dok su kod kuće. Što više stimulacije dobiju, manja je verovatnoća da će se sukobiti. Takođe, mačke se osećaju sigurno kada su okružene sopstvenim mirisom. Još jedan savet je da maci stavite peškir ili posteljinu na kojoj je spavala ranije. Zamenite mačje posude za hranu - pozitivan čin jedenja počeće da povezuju sa mirisom druge mačke. Onog trenutka kada počnu da tolerišu miris ove druge mace, počnite sa vizuelnim kontaktom.

Očekivanja

Uvođenje nove mace u dom, kada se pravilno uradi, može potrajati ponekad i duže nego što ste očekivali. Upoznavanje i gradnja odnosa može potrajati nekoliko sati ili nekoliko meseci. Vaše mačke se mogu igrati i maziti jedna drugu ili samo sedeti i gledati se.

Ne prisiljavajte ih da se ophode onako kako vi mislite da se ponašaju najbolji prijatelji.

SAVET + Svaki dan odvojite posebno vreme za igru i maženje sa obe mace

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 7 idi na stranu