Ljubimac -

Jedinstveni kod vašeg ljubimca

Kada je životinja mikročipovana, ona poseduje jedinstveni kod. U pitanju je identifikacioni broj koji se zajedno sa informacijama vlasnika unosi u bazu podataka. Mikročip se može očitati pomoću specijalnog skenera, nakon čega se pronalazi identifikacioni broj u bazi podataka i ime vlasnika. Pristup bazi ima svaka veterinarska stanica, ambulanta i zoohigijenska služba.

Izvor: petmagazine
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Prema Pravilniku o načinu obeležavanja i registracije pasa, vlasnici pasa obeležavaju i registruju pse u skladu sa zakonom. Obeležavanju podležu svi novorođeni psi koji se nalaze na teritoriji Republike Srbije, i to najkasnije prilikom prve vakcinacije protiv virusnih bolesti. Svaka država može imati jednu ili više baza podataka o obeleženim kućnim ljubimcima.

Na teritoriji Evrope sve baze su povezane elektronskim putem, što znači da vaš pas dobija jedinstven broj koji ne postoji nigde drugde, i u slučaju nestanka vašeg ljubimca, potraga za njim se može vršiti u svakoj zemlji.

Mikročip

Mikročip je veoma mali, veličine zrna pirinča, i smešten je u aplikator koji liči na špric sa iglom. Veterinar postavlja mikročip pod kožu srednjeg dela vrata psa, sa leve strane, ili između lopatica.

Procedura je jednostavna, brza i nije bolna, slična je vakcinaciji i traje nekoliko sekundi. Nakon što se postavi pod kožu, mikročip ne može da se vidi, niti da se pomeri. Pravilno postavljen mikročip traje celog života ljubimca, a proizvođači ističu da je funkcionalan oko 25 godina i da mu nije potrebna zamena.

Ilustracija/Foto: depositphotos/HighwayStarz
Ilustracija/Foto: depositphotos/HighwayStarz

Čipovanje nije bolno za ljubimca, ne ostavlja ožiljak i ne utiče na kretanje životinje. Zablude o tome da čip može dospeti u krvni sistem ili da zrači neosnovane su i netačne. Čip je smešten u kapsulu od biotolerantnog stakla, a pri aplikaciji je sterilan, te ne postoji mogućnost bilo kakve infekcije. Aplikovani čip ne može da se pomeri, a moguće ga je ukloniti samo hirurškom intervencijom.

Dizajniran je tako da reflektuje signal koji primi od čitača, ali ne može da ga samostalno šalje.

Mikročipovi za obeležavanja pasa moraju biti u skladu sa ISO standardima 11784 i 11785 i sastoje se od jedinstvenog petnaestocifrenog broja: prve tri cifre su 688 i predstavljaju kod Republike Srbije, četvrta cifra je uvek nula, peta i šesta se dobijaju oduzimanjem od broja 991 ICAR standarda proizvođača, a ostale cifre, od sedme do petnaeste, predstavljaju jedinstveni identifikacioni broj životinje.

Čipovanje je:

• zakonska obaveza svakog vlasnika;

• jedini dokaz vlasništva u slučaju krađe ili nestanka ljubimca;

• najvažnija mera protiv napuštanja životinja;

• uslov da veterinar vlasniku izda pasoš za ljubimca.

Ilustracija/Foto: deposit/brm1949
Ilustracija/Foto: deposit/brm1949

Prednosti

Prednosti obeležavanja ljubimca su prvenstveno praćenje istorije vakcinacije, vraćanje životinje vlasniku u slučaju da se izgubi, kao i kontrolisano sprovođenje obavezne vakcinacije protiv besnila. I pored zakonske obaveze obeležavanja pasa i mačaka, iskustva veterinara nam govore da je prilično velik broj nesavesnih vlasnika koji se ne pridržavaju toga, navodi "Petmagazine".

Kontinuirana edukacija vlasnika, ali i redovnija zakonska kontrola, kao i odgovarajuće visine kazni za nesavesne vlasnike, verovatno bi doprinele povećanju broja obeleženih životinja, a samim tim i boljem sprovođenju programa zaštite od besnila na ovim prostorima.

Zapamtite, vašem ljubimcu su potrebni pažnja, vreme i posvećenost, pa zato dobro razmislite pre nego što preuzmete na sebe obavezu i odgovornost držanja psa, a čipovanje i registracija su deo te odgovornosti.

Zašto čip, a ne ogrlica

Ogrlica može da se pokida ili je neko može skinuti, a privezak se može otkačiti i otpasti, ili podaci vlasnika mogu biti nečitko napisani. Mikročipovanje je trajan i pouzdan metod obeležavanja ljubimca, a njegova osnovna prednost je u tome što ne može da se izgubi.

Zapravo, preporučljivo je da vaš ljubimac pored mikročipa nosi i identifikacionu pločicu na ogrlici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 7 idi na stranu