- Ljubimac -

Ovi psi čuvaju divljinu: Spasli čak 45 nosoroga od lovokradica

Čopori pasa koji su obučeni za zaštitu divljih životinja već su spasli 45 nosoroga od lovokradica iz Južne Afrike.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Getty Images, Leon Neal / Staff
Foto: Getty Images, Leon Neal / Staff

Ovi psi različitih rasa počeli su da se obučavaju od rođenja i naučili su kako da se nose sa svim pritiscima stvarnih operacija pre nego što su počeli da štite prirodu u uyrastu od samo 18 meseci.

Šon Viljojen, koji živi u Kejptaunu, podelio je fotografije pasa Južnoafričkog fakulteta za divlje životinje u "akciji" u Nacionalnom parku "Grejter Kruger".

Ovaj 29-godišnjak je vlasnik produkcijske kuće pod nazivom "Konzervejšen film kompani", koja ima za cilj da približi kinematografske priče junaka na prvoj liniji konzervacije i podeli priče nade.

"Podaci koje prikupljamo za ovaj aplikativni projekat učenja pokazuju da smo sprečili da oko 45 nosoroga bude ubijeno od kada su psi postali aktivni u februaru 2018. godine", rekao je Johan van Straten, koji obučava pse na fakultetu.

"U oblastima u kojima južnoafrički fakultet za zaštitu divljih životinja patrolira, stopa uspeha zaustavljanja lovokradica je oko 68 procenata, u poređenju sa između tri do pet procenata bez psećeg kapaciteta", dodao je.

Projekat pomaže da se osigura opstanak bogate raznolikosti južne Afrike i njenih divljih životinja, uključujući i nosoroga koji je bio pod jakim uticajem kriminala zbog divljih životinja.

Tokom protekle decenije više od 8000 nosoroga je izgubljeno zbog krivolova, što ga čini najteže pogođenom životinjom.

strana 1 od 11 idi na stranu