Ljubimac -

Gorile bi mogle da izumru zbog pandemije koronavirusa

Gorile dele 98 odsto DNK sa čovekom i mogu dobiti respiratorne bolesti od ljudi, sa smrtonosnim posledicama, pokazuju najnovija istraživanja, koja upozoravaju na posledice pandemije koronavirusa po ove životinje.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, GUDKOVANDREY
Foto: Depositphotos, GUDKOVANDREY

Vodeći naučnici upozorili su prošlog meseca da kovid 19 predstavlja "egzistencijalnu pretnju" za primate i da bi, posebno za planinske gorile, pojava nove, visokoinfektivne bolesti mogla da bude "događaj koji bi potencijalno doveo do izumiranja", piše Gardijan.

U skladu sa tim, rendžeri u nacionalnom parku Bvindiju u Ugandi, u kojem živi oko 600 gorila, nose maske za lice, koriste sredstva za dezinfekciju i drže se na udaljenosti od majmuna.

Obustava eko-turizma tokom pandemije koronavirusa takođe je značila da je glavni izvor prihoda za očuvanje gorila izgubljen, a postoje strahovi da bi se neke okolne zajednice, koji zavise od turista, mogle iz očaja okrenuti krivolovu.

"Zabrinuti smo", kaže Bašir Hangi, portparol Ugandske uprave za divljinu, državnog tela koje upravlja Bvindiom i devet drugih nacionalnih parkova.

"Ako se ovo nastavi, definitivno će se preokrenuti ono što smo postigli u očuvanju gorila. U to nema nikakve sumnje", prenosi britanski list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 12 idi na stranu