- Ljubimac -

Smetaju im dabrovi: "Neko ih je namerno tu naselio"

Dabrovi koji su se pre nekoliko godina pojavili u Krupi na Vrbasu nanose veliku štetu uništavajući imovinu i rušeći drveće, a meštani sumnjaju da ih je neko namerno naselio u tom kraju.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Getty/Steve Dykes / Stringer
Foto: Getty/Steve Dykes / Stringer

Stanovnici Krupe kažu da dabrovi stablo široko više od 40 centimetara sruše za noć, a da porodice koje žive od prerade i prodaje drveta zbog njihove aktivnosti često ostaju bez zarade.

Navode da su zvali lovačko udruženje, gradske institucije, čak i udruženja za zaštitu životinja i da samo žele da im neko nadoknadi štetu i premesti dabrove na drugo mesto, prenose "Nezavisne".

U Lovačkom udruženju "Zmijanje" rekli su da je dabar trajno zaštićena vrsta Zakonom o lovstvu i da je kao takva pod zaštitom države.

"Mi samo pratimo brojno stanje i evidentiramo prisustvo te vrste i štetu koja se dešava. Dabar je skoro iščezao pre nekoliko godina, ali sad je očigledno da ih je sve više", kažu u "Zmijanju".

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS rekli su da štetu koju pričini dabar na imovini država plaća u punom iznosu procenjene štete, što je u skladu sa Zakonom o lovstvu, u kojem je propisano da je "štetu koju počini divljač za koju je propisana stalna zabrana lova dužan da nadoknadi subjekat koji je propisao zabranu".

strana 1 od 13 idi na stranu