Ljubimac -

Da li psi zaista uživaju u tome što nam pomažu?

Terapijski psi učestala su pojava u bolnicama i školama, ali mi automatski pretpostavljamo da njima ne smeta to što nam daju emotivnu podršku.

Izvor: B92, paszavas.com
Podeli
Foto: c-foto/depositphotos
Foto: c-foto/depositphotos

Ako je neko oko toga brinuo, može biti miran. Nova naučna studija pokazala je da psi to obožavaju.

Ranija istraživanja pokazala su da je za mentalno zdravlje i opštu dobrobit korisno biti u društvu kućnog ljubimca, ali nismo znali idemo li predaleko kada ih sa sobom vodimo do bolesničke postelje.

Organizacija za zaštitu životinja American Humane sprovela je istraživanje o tome i pokazalo se da terapijski psi ne pokazuju znakove stresa pri izvršavanju svojih zadataka, prenosi portal Paszavas.

"Ova studija je jedinstvena po tome što je sprovedena na više mesta. Bilo smo u pet bolnica širom SAD-a, posetili više od stotinu pacijenata s 26 pasa", kazala je glavna autorka studije Linda Lombardi za National Geographic.

S obzirom na to da psi nisu vični ispunjavanju upitnika, njihova slina testirana je na kortizol, hormon stresa kod ljudi i životinja.

Uzorci dobijeni tokom aktivnosti s decom obolelom od raka upoređivali su se sa uzorcima pseće sline kada su bili kod kuće. Istovremeno su stručnjaci proučavali i druge pokazatelje nelagode kod pasa, poput lizanja vlastite njuške ili cviljenja.

Rezultati su bili kristalno jasni. Pokazalo se da su psi savršeno srećni dok prave društvo pacijentima.

Rezultati su objavljeni u časopisu Applied Animal Behaviour Science.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 13 idi na stranu