Ljubimac -

Egejska mačka: Ova lepotica obožava društvo, a po ovome su prepoznatljive

Ako ste nekada letovali na nekom od grčkih ostrva, sigurno ste i vi potrčali da slikate jednu od egejskih mačaka koje se bezbrižno umivaju ili dremaju u nekom od uskih sokaka

Izvor: petmagazine.rs
Podeli
Egejska mačka/Foto: CreativeFamily/Depositphotos
Egejska mačka/Foto: CreativeFamily/Depositphotos

Mnogi su se ovog leta odmarali na nekom od prelepih grčkih ostrva u Egejskom moru i zato je magazin "Mačka" u novom broju pisao o jedinstvenoj egejskoj maci i naporima za priznavanje ove rase i njeno očuvanje.

Rasna mačka

Egejska mačka je Grkinja i, naravno, ostrvljanka. Viđamo je kako se sunča po belim krovovima, nesmetano se šeta uskim uličicama i nestrpljivo čeka ribare da se vrate nazad u luku. To je siguran znak da će i ona omastiti brke i dobiti poneki zalogaj ukusne morske ribe. Mnogi ne znaju da je egejska maca rasna mačka kojoj danas preti opasnost od istrebljenja. Grci egejske mačke smatraju svojim nasleđem i najvećim ukrasom svojih ostrva. Ova rasa otkrivena je tek devedesetih godina prošlog veka, kada ju je imenovao tadašnji predsednik Grčke asocijacije mačaka Adonis Kacamonitis, prenosi Petmagazine.rs.

Priznavanje rase

Iako je ova rasa zvanično priznata samo u Grčkoj, već godinama se ulažu veliki napori da bude priznata i na međunarodnom nivou kao jedinstvena rasa koja dolazi iz ove zemlje. Da bi se to dogodilo, potrebno je da se otvori nekoliko odgajivačnica, te da se rodi i nekoliko generacija ovih maca kako bi se ustanovio standard. Ako bude priznata, biće to prva rasna mačka koja potiče iz Grčke.

Obožava društvo

Egejske mačke su po mnogo čemu drugačije od ostalih rasa, pa je tako njihov prosečan životni vek 17 godina, a nije mali broj ni onih koje su doživele i 21 godinu. Kao i svaka mačka, i egejska ima određenu dozu nezavisnosti, ali ona obožava društvo ne samo ljudi već i drugih mačaka, jer je naučila da u društvu opstaje u svom prirodnom okruženju. Istovremeno, prijateljski je nastrojena i prema čoveku, pa može lako da se prilagodi životu u zatvorenom prostoru. Ima snažnu ličnost, pametna je, društvena, obožava ribu i majka je za primer.

Prepoznajemo ih po repu

Ovo su mačke srednje veličine, jake i mišićave, ali ne i gojazne. Imaju dugo telo i ravan rep, bez krivulja ili čvorova u poslednjem delu. Spadaju u kategoriju dugodlakih mačaka, iako je njihova dlaka zapravo srednje dužine – svilenkasta sa bogatim repom. Upravo se njihovo krzno najbolje adaptiralo na lokalnu klimu, pa ih zimi štiti od hladnoće, dok ga mace leti odbacuju i dobijaju izgled kratkodlake mačke. Krzno neguju i više puta dnevno, a najbolji način da ih uočite jeste njihov raskošan rep.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 13 idi na stranu