Istorija -

Skadarlija je u istoriji samo jednom promenila ime, tada se zvala ovako

Koje je prvo mesto na koje pomislite kada treba da ugostite strance u Beogradu i pokažete im svu čaroliju našeg grada? Skadarlija, naravno!

Izvor: B92, Istorijskizabavnik
Podeli
Foto: e2dan/Shutterstock
Foto: e2dan/Shutterstock

Slavna boemska četvrt, sinonim za dobre restorane i kafane koje su očuvale stari duh, “svedok” bezbroj pijanih, veselih noći i čarobni kutak, bez pogovora predstavlja dušu prestonice u koju se svi, domaći i stranci, rado vraćaju.

Smeštena između Dečanske i Ulice Đorđa Jovanovića, duga nepunih 600 metara, Skadarska ulica može da se pohvali boemskim stažom dugim vek i po, jer su nakon 1869. godine ovde počele da niču brojne kafane. Narodno pozorište je otvoreno u blizini, pa je velikom broju glumaca i ostalih izvođača odjednom bio potreban smeštaj u blizini. A gde su umetnici, zna se, tu je i boemija i lumperajka do pola noći!

Ipak, ima Skadarlija i još nečim da se pohvali. Ona je jedna od retkih ulica u Beogradu koja je svoje ime promenila samo jednom!

Ružina, a ne Skadarska

Skadarska ulica ucrtana je u plan Beograda 1854. godine. Iako je postojala još od 1720, ime je dobila 1872. i nosi ga sve do danas!

Tako se nije zvala jedino za vreme austrougarske okupacije tokom Prvog svetskog rata. Tada joj je ime bilo promenjeno u Ružinu ulicu, ali odmah posle oslobođenja, vraćen je stari naziv, prenosi Istorijskizabavnik.rs.

I Beograđani su ponovo u omiljene kafane mogli da idu u Skadarliju… i tako sve do današnjih dana!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu