Istorija -

Tragična sudbina dece srpskog vladara, sinovi mu sahranjeni na maloj srpskoj Svetoj Gori FOTO

Jedan od najkontroverznijih srpskih vladara svakako je knez Miloš Obrenović koji je iza sebe ostavio najmanje šesnaestoro dece. Osmoro je dobio u braku sa kneginjom Ljubicom, a osmoro za koje se zna dobio je vanbračno.

Izvor: Rina.rs
Podeli
Foto: Rina
Foto: Rina

Međutim, i pored brojnog potomstva zbog spleta životnih okolonosti i nakon smrti njegovog sina Mihaila, presto su ipak nasledili potomci njegovog brata Jevrema.

Zvanično je bio oženjen samo Ljubicom Vukomanović sa kojom je dobio osam sinova i kćeri, ali zbog bolesti čak četvoro dece umrlo je u ranom detinjstvu. Kneginja Ljubica tokom napada Turaka sakrila se u manastir Nikolje u Ovčarsko-kablarsku klisuru i upravo tu su sahranjena njihova dva sina.

"Novorođeni sin kneza Miloša sahranjen je u manastiru ispod starog bora. Zato se tom drvetu posvećivala i još veća pažnja i često su ga posećivali. Drugi sin kao petogodišnji dečak sahranjen je iza zapadnog dela crkve. Taj dečak zvao se Petar i krstio ga je Karađorđe po svom ocu i upravo je to veza kako su Karađorđe i Miloš Obrenović bili kumovi“, ispričala je etnolog Snežana Ašanin za RINU.

Iako ih je imao mnogo, najpoznatija Miloševa ljubavnica je lepa Petrija koju je spasio iz turskog zarobljeništva i doveo u milanovačko selo Gornja Crnuća "da se nađe Ljubici", međutim mlada devojka se ubrzo "našla" Milošu. Kad je saznala za njihovu vezu kneginja se preselila u Kragujevac, da bi potom Miloševa ljubavnica rodila kćerku Veliku.

Ljubica je želela da prekine tu aferu, iz Kragujevca je došla u Crnuću pred kneza i njegovu ljubavnicu i ubila je Petriju iz puške na pragu kuće. Od Miloševog besa i smrtne kazne spasilo ju je samo što je u tom trenutku bila trudna.

Prema određenim istorijskim podacima smatra se da je knez Miloš imao najviše dece od svih evropskih vladara u poslednjih 200 godina, a napisano je da je poslednje dobio čak u 77. godini.

Njegova poznata vanbračna deca koja su rano umrla sahranjena su u dvorištu crkve u Kragujevcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu