Istorija -

Pečat Stefana Nemanje i malteških vitezova: Da li su "povezani"? VIDEO

Istorijski muzej Srbije uključio se u aukciju za otkup pečata velikog župana Stefana Nemanje. Taj olovni pečat na prodaju je stavila aukcijska kuće sa Malte navodeći da potiče iz 12. veka i da je u pitanju izuzetno redak predmet.

Izvor: B92, KJ
Podeli
Printskrin: TV Prva
Printskrin: TV Prva

Postavlja se pitanje – zašto se pečat Stefana Nemanje nalazi na Malti a ne u Srbiji?

"Odgovor može biti da je to posledica našeg nemara i nehata, od davnina za istorijskim predmetima. Problem predstavlja što se kod nas ne cene dovoljno pošteni nalazači određenih istorijskih predmeta i ne vode onim što je knjaz Miloš govorio, da sve što se nađe na kopnu i u vodi pripada njemu, odnosno državi Srbiji. Cena ovog predmeta na aukciji kreće sa 1000 evra, što stvarno nije veliki iznos, s obzirom da je njegova nematerijalna vrednost neprocenjiva i značajna. Treba reći da ovo nema veze sa Malteškim vitezovima", kroz osmeh je rekao istoričar Nikola Kusovac za TV Prva.

Uloga države u nabavci ovakvih predmeta je od presudnog značaja, da brine o svom narodu, o kulturnom i istorijskom identitetu. Vrednost ovog pečeta je od velikog značaja za nas, iako je pečat napravljen od olova, izjavio je Ivan Stratimirović.

Više o ovoj temi pogledajte video-snimak u nastavku:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 4 idi na stranu