Istorija -

Najstarija osnovna škola u Beogradu: Ovde je odigrana prva košarkaška utakmica

Osnovna škola Kralj Petar Prvi osnovana je davne 1718. godine.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Shutterstock/Vukvucko
Foto: Shutterstock/Vukvucko

Nema puno škola u Srbiji koje mogu da se pohvale listom poznatih i uticajnih ličnosti koji su je pohađali kao što je to slučaj sa "Kralj Petar Prvi".

OŠ "Kralj Petar Prvi" se nalazila na mestu današnje zgrade još od 1718. godine, a u njenim klupama su sedeli velikani poput: Stevan Mokranjac, Mihajlo Petrović Alas, Pavle Savić, Dejan Udovičić, Zoran Baranac, Ivo Lola i Jurica Ribar, Vladeta Jerotić, Svetozar Gligorić, Nikola Simić, Boža Prodanović, Moša Pijade, Minja Subota, Ružica Sokić i dr. Deleći istoriju našeg naroda, i sama je prolazila kroz uspone i padove, menjala imena, razvijala se, rasla, da bi postala ono što je danas.

U samom centru Beograda, nedaleko od Saborne Crkve i zgrade Narodne banke, nalazi se OŠ "Kralj Petar Prvi". Ova škola nalazi se na mestu rodne kuće Branislava Nušića. Svoje ime škola je ponela po 1904. godine kada je Dubrovačka ulica postala Kralja Petra, a dve godine kasnije počela je izgradnja današnje zgrade po projektu Jelisavete Načić.

Pored velikana koji su pohađali ovu školu, još jedna stvar čini je vrednom pažnje i pomena, a to je činjenica da je u dvorištu škole 1923. godine odigrana prva košarkaška utakmica u Beogradu. Kasnije, učenici ove škole Zoran Slavnić i Dragan Kapičić, kao i mnogi drugi đaci, postali su vrsni košarkaši jugoslovenske reprezentacije.

OŠ "Kralj Petar Prvi" na mapi:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 4 idi na stranu