Reketiranje - Wimbledon 2022 -

I šta ćemo sad?

Novak Đoković je Grend slem šampion. Po 21. put u karijeri. Ukupno sedmi na Vimbldonu, kao i njegov idol iz detinjstva Pit Sampras.

Luka NikolićIzvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Za B92.net iz Londona, Luka Nikolić.

Malo ko je na početku Đokovićeve karijere mislio da će on biti taj koji će se umešati u rafalnu paljbu Nadala i Federera.

Oni koji su mu predviđali blistavu karijeru nisu pretpostavljali da će baš sedam najvećih trofeja doći na Vimbldonu, iako je on o barem jednom na travnatoj podlozi oduvek sanjao.

Novak Đoković je u nedelju, 10. jula osvojio 21. Grend slem trofej u karijeri.

Tog 10. jula kada je rođen Nikola Tesla. Tada mu je i godišnjica braka. I kada je na dan meča trenirao na Terenu broj 10. Dobro, ovo poslednje je slučajnost.

A, možda i nije...

* Ivanišević: Možda će se Bajden predomisliti, da li će Novak?

"Bila je ovo usr**a godina", rekao nam je Goran Ivanišević nedugo nakon osvajanja trofeja.

I savršeno je opisao 2022. godinu za Novaka i njegov tim, ali, na sreću, u kalendaru stoji 12 meseci, a ne šest.

Šta se sve Novaku desilo u poslednjih šest meseci ne moramo previše da elaboriramo, pogotovo ne haos i sramotu koju je proživeo u Australiji.

Ni ono što se dešavalo nakon toga nije bilo briljantno, daleko od toga – u Indijan Velsu i Majamiju nije igrao jer nije vakcinisan, Rolan Garos je bio poprilično neizvestan sve do poslednjeg trenutka, a tokom svakog dana se spekulisalo...

Da li će se vakcinisati, da li je lažirao testove, da li će igrati ovaj ili onaj turnir, da li je ovo kraj za njega, da li će ikada osvojiti neku Grend slem titulu.

* Đoković: Kirjos nije hteo da plati večeru – zato je izgubio

I onda – bum. 4:6, 6:3, 6:4, 7:6 protiv Nika Kirjosa na najvećoj pozornici, u finalu Vimbldona. Vimbldona, koji je, ipak, za Novaka za nijansu iznad US opena, Australijan opena i Rolan Garosa.

Pored one koju smo videli u subotu kada je Ruskinja Jelena Ribakina usred sankcija Rusiji osvojila prvi Grend slem u karijeri, ironija života koju imamo danas je ta da Novak od sutra pada na rang listi.

Da, od sutra će najbolji teniser sveta zauzimati 7. poziciju na ATP rang listi, iza Medvedeva, Zvereva, Nadala, Cicipasa, Ruda i Alkarasa.

I to, kao i u Australiji, bez ikakve šanse da uspe da uradi nešto povodom toga. U Melburnu nije mogao da igra, a ovde nije mogao da osvoji nijedan jedini bod uprkos tome što je (p)ostao šampion.

* Novak: Na sedmom sam nebu, čekaću dobre vesti iz Amerike

Čak je i izgubio bodove – i to čitavih 2.000. Šampion turnira.

Godina je za sada već 35-godišnjeg Beograđanina do danas bila sr***e. Neminovnost od koje nema bežanja.

I baš zbog toga je ulog ovog meča bio ogroman, jer je ovo bio trenutak da se kritičarima zapuše usta, a da se samopouzdanje (barem tako deluje) vrati na prepoznatljiv nivo jednog od najboljih u istoriji.

Protivnik je bio kao skrojen da tako nešto sruši – nepredvidiv, odvažan i bez trunke respekta za ikoga sa druge strane mreže.

* "Ne zna im se broja" – Novak dočekan na balkonu FOTO

Ono što smo, međutim, videli na Centralnom terenu Vimbldona (a ja to prvi put uživo!) je bilo gotovo pa savršeno.

Od servisa, preko bekhenda i forhenda, pa sve do najboljeg riterna u istoriji tenisa. Novak je danas održao čas tenisa Niku Kirjosu.

"Da je Kirjos mogao da odigra ceo meč kao u prvom setu, to je bilo nemoguće",
rekao je Ivanišević posle meča.

Novak jeste ponovo izgubio prvi set, štaviše isti nije dobio u drugoj nedelji jednog Grend slema skoro godinu i po dana, ali to nije bilo kao u nekim prethodnim mečevima kada bi se pretvarao u Deda mraza i krenuo da poklanja.

* Teniski svet prodrman – igrači iz Top 50 nameštali mečeve

Kirjos je odigrao jako dobro, ali je i Srbinov nivo bio dosta visok, da bi do kraja finala samo nastavio da raste.

Na kraju 46 vinera i 17 neiznuđenih grešaka, uz 5/6 spasenih brejk lopti i čak 83 odsto osvojenih poena na prvi servis.

Ono što je presudilo verovatno je bio ritern. Ne samo zato što je uspeo da umiri "bombe" Australijanca, već i zato što je uspeo da ga izuzetno mentalno poljulja, jer su mu se projektili praktično konstantno vraćali pod noge.

Imao je Nik 30 asova, ali je na kraju osvojio 70 odsto na prvi i svega 53 odsto poena na drugi servis, što dovoljno govori o situaciji koju su skoro pa pune tribine londonskog igrališta imale priliku da vide.

* Đoković prestigao Federera – diše za vratom Nadalu

* Pljušte čestitke Novaku: Oglasili se King, Lejver, Del Potro, Rodik...

Novak je na Vimbldonu bio najbolji kada je to bilo najpotrebnije.

Vratio se na pobedničko postolje kada su ga mnogi otpisali, preokrenuo 0-2 u četvrtfinalu protiv Sinera – i to uradio u velikom stilu.

I konačno je dobio poštovanje Britanaca, skoro na onom nivou koji zaslužuje. Iako ga, verujem, uopšte nije briga za to.

Briga ga je za to da "popase" malo vimbldonske trave, podigne (po sedmi put!) pehar o kojem je sanjao kada je još bio niži od mreže i, pored ostalog, učini Jelenu Genčić ponosnom.

I šta ćemo sad?

Luka Nikolić (@luksie1)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.