Reketiranje - Wimbledon 2022 -

Istina o Nadalu i podsećanje na Đokovićev tretman

Nadao sam se finalu Vimbldona između Nadala i Đokovića, ali je cepanje trbušnog mišića pomrsilo te planove. Šta dalje?

LNIzvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Za B92.net iz Londona, Luka Nikolić.

Rafael Nadal je, kao što svi već znate, odlučio da odustane od Vimbldona dan pred polufinalni meč sa Nikom Kirjosom.

Time je kontroverznog Australijanca katapultirao u prvo Grend slem finale u karijeri, usput mu omogućivši i više nego dovoljno vremena za pripremu za narednog protivnika, najverovatnije Novaka Đokovića.

Iako su mnogi, kao i dosta puta tokom ove godine, sumnjali u iskrenost Nadala oko povrede, morali su da pojedu svoje reči kada je Španac uradio nešto zbog čega svaka skepsa pada u vodu – predao.

Pročitajte još Nepristojna ponuda, ko se "napalio" na Đokovićevom treningu i – tuča!

Vredi podsetiti da je Tejlor Fric nakon meča sa Đokovićem rekao:

"Da je stvarno, ali stvarno povređen, onda ne bi nastavio meč".

Posle okršaja sa Nadalom nije bio istog stava...

"Ne mislim da je izmislio povredu. Servis mu je pao za 15 milja na sat, ne bi to uradio bez razloga. Siguran sam da je igra kroz ogroman bol".

Odmah se tokom duela sa Fricom moglo videti da ga nešto muči. Već u prvom setu pokazivao je znakove slabosti, a ceo duel je poprilično podsetio na onaj između Đokovića i Frica u osmini finala Australijan opena 2021. godine.

Tada je Novak, podsetimo, vodio sa 2-0 u setovima, kada je doživeo rupturu mišića, ali nekako uspeo da savlada Amerikanca sa 3-2 -- i nešto kasnije osvojio ceo turnir.

Đokovićeva ruptura je tada, kako je otkrio, bila 1,7 centimetar (17 milimetara), da bi do kraja turnira narasla na 2,5 centimetara.

Novak od osmine finala, pa sve do kraja, nije trenirao. Proveo je takmičenje radeći sa fizioterapeutom Ulisesom Badijom, ali treninga kakvog ima, na primer, svakog dana Vimbldona – nije bilo.

Nadalova ruptura abdomena je, kako je prenela "Marka", 0,7 centimetara, odnosno 7 milimetara.

* Nadal odustao "iz poštovanja prema sebi" i otkrio kada se vraća

Rafa je pokušao da trenira, pošto smo ga u četvrtak videli na "Orangi" parku baš u trenucima kada je Novak razmenjivao udarce sa Ivaniševićem i Zimonjićem, ali nam je "Bik sa Majorke" bio daleko manje pristupačan.

On je ušao na zadnji ulaz, daleko od očiju snimatelja i kamermana, pa je odlučio da trening odradi na jednom od zabačenijih terena, koji ne možete da snimite ni da se baš potrudite. Odnosno možete, ali će kvalitet biti katastrofalan.

Uspeli smo da vidimo neke lagane forhende i bekhende, uz malo i serviranja, ali daleko od intenziteta viđanog ne na mečevima, nego na uobičajenim treninzima.

Ubrzo je došlo obezbeđenje i izdalog nalog -- zabranjeno je snimanje treninga. Bilo kog. Zašto nisu rekli, ali je moglo da se pretpostavi..

Nešto nije bilo u redu...

* Kirjos poslao Nadalu poruku podrške

I pored toga, gotovo niko nije očekivao da će Nadal baš dan pred meč odustati.

"Da li misliš da će igrati? Ma, sigurno, nemam sumnje", otprilike su glasili razgovori u novinarskim prostorijama i nakon što je otkriveno da Rafu muči ruptura.

Pohod na "kalendarski slem" nakon osvajanja prva dva GS u sezoni, uvek lep osećaj pobediti Nika Kirjosa, odlazak na +3 u odnosu na Rodžera i Novaka u Grend slem trci...

Uloga je bilo mnogo, a razlog za predaju je morao da bude enorman kako bi ona bila opravdana. I tako je, sigurno, bilo.

Luka Nikolić (@luksie1)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.