Reketiranje - Wimbledon 2022 -

Sankcije? Šta to beše...

"Jao, zamislite sad, posle svega, Ruskinja osvoji Vimbldon", govorilo se među novinarima od početka druge nedelje turnira.

LNIzvor: B92
Podeli
Kejt Midlton, vojvotkinja od Kembridža, uručuje trofej Ribakini (Foto: Profimedia/Marc Aspland)
Kejt Midlton, vojvotkinja od Kembridža, uručuje trofej Ribakini (Foto: Profimedia/Marc Aspland)

Za B92.net iz Londona, Luka Nikolić.

Jelena Ribakina, 23-godišnja teniserka koja igra pod kazahstanskom zastavom, u subotu je osvojila prvi Grend slem u karijeri.

Ne, neće dobiti nijedan WTA poen za to (štaviše, bodove će izgubiti), ali utisak je da je to u ovom trenutku mnogo ne zanima.

Ribakina je do Vimbldona uspela da samo dvaput u karijeri prođe treće kolo bilo kog Grend slema – na Rolan Garosu je igrala četvrtfinale 2021, a na Vimbldonu prošle godine osminu finala.

Sada je uspela da osvoji tek treću titulu u životu, a već prvu na najvećoj pozornici – na jednom Grend slemu.

Jelena je to uradila pod kazahstanskom zastavom, ali je neizbežna istina da je ona, zapravo, Ruskinja.

Ribakina je nekoliko puta tokom Vimbldona govorila o tome da (li) je Ruskinja.

"Šta vam to znači kako se osećam? Zašto pominjete Rusiju? Došla sam ovde da igram na najvećoj pozornici. Saosećam sa onima koji nisu mogli da dođu ovde, ali ja sam ovde samo da bih igrala", rekla je prilikom jedne konferencije.

Od 2018. godine takmiči se po kazahstanskom zastavom iz prostog razloga – ta federacija ima običaj da one ruske teniserke i tenisere za koje nema dovoljno prostora u ruskoj teniskoj federaciji "prebaci" u svoje redove.

U prevodu, Ribakina je dobila bolje uslove za rad i više novca od Kazahstanaca – baš kao pre nje Mihail Kukuškin, Aleksandar Bublik i mnogi drugi.

Ali, to ne menja činjenicu da je jedna Ruskinja osvojila Vimbldon, turnir koji je ove godine odlučio da, zbog rata u Ukrajini, izbaci sve što je rusko sa svog takmičenja.

Utisak tokom turnira, iako je pre istog bilo dosta priče o suprotnom, bio je da se ništa nije promenilo.

U razgovoru sa velikim brojem igrača saznali smo da je osećaj isti i da Vimbldon – uprkos tome što pored Rusa i Belorusa nema ni ATP i WTA bodova – ostaje isti, najveći događaj u "belom sportu".

Da, pričale su kolege i koleginice da fale Medvedev i Rubljov, odnosno Azarenka i Kasatkina, ali... Sve se to veoma brzo zaboravilo. Kako kod igrača, tako kod novinara i navijača.

I zbog toga je posebnu pažnju dobila Jelena Ribakina, dvadesetrogodišnjakinja koja je "počistila" imena kao što su Vandevej, Andresku, Dženg, Martić, Tomljanović, Halep i, na kraju, Žaber.

* "Bivši Rus" za B92.net: Nekada je bolje ćutati

* Ribakina: Nisam ovo očekivala

Igrači sa kojima smo razgovarali su istovremeno isticali još jednu stvar – da nikoga ne bi bilo briga da su Rusi tu i da oni ne bi bili dočekani neprijateljski.

I tako je i bilo.

Aplauz po izlasku na teren Centralnog terena u finalu. Aplauz po osvajanju titule i gromoglasne ovacije prilikom podizanja pehara, uz praktično, barem koliko smo čuli, ni jedan jedini zvižduk.

Na papiru da – Kazahstanka je osvojila Vimbldon, ali teško da iko ko je bio u publici ne zna da se zapravo radi o Moskovljanki. I nikoga nije bilo briga.

Luka Nikolić (@luksie1)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.