Vimbldonske priče - Wimbledon 2021 -

Narandžasti đonovi, "groblje šampiona" i ostala trivija

Nekoliko zanimljivosti o Vimbldonu koje možda niste znali.

Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

* Vimbldon je najstariji teniski turnir na svetu. Prvi put je održan 1877. godine.

* Vimbldon je jedini Grend slem koji se igra na travnatoj podlozi. Trava se održava cele godine, a tokom turnira se kosi na visinu od tačno 8 milimetara.

* Pravilo oblačenja "pretežno belo" je uvedeno 1963, da bi od 1995. promenjeno u "potpuno belo". Od 2014. u to je uključena i prateća oprema poput znojnica. Igrač od trenutka izlaska na teren mora biti u potpuno beloj opremi, a sudija može da zatraži od igrača da promeni odeću ako se ne pridržava pravila oblačenja. Tako je 2013. aktuelni šampion Rodžer Federer morao da promeni patike jer su imale narandžaste đonove.

* Oko 250 dečaka i devojčica od 1.000 kandidata su zaduženi za kupljenje lopti po terenu tokom mečeva. Mesecima uoči turnira, poznati kao BBGs, prolaze intenzivne pripreme.

* Nijedan šampion ne zadržava trofej. Oni ostaju izloženi u muzeju "Ol Ingland kluba". Šampioni dobijaju male replike.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

* Najduži meč na Vimbldonu odigrali su 2010. godine Amerikanac Džon Izner i Francuz Nikola Mau (6:4, 3:6, 6:7 (7), 7:6 (3), 70:68). Meč je trajao 11 sati i pet minuta i igrao se tokom tri dana na Terenu 18.

* Amerikanka Altia Gibson je 1957. postala prvi crni šampion Vimbldona u pojedinačnoj konkurenciji. Sledeće godine je odbranila titulu.

* Sa 15 godina i 285 dana Šarlot "Loti" Dod je najmlađa šampionka Vimbldona (1887). Ona je bila uspešna i u drugim sportovima, 1908. je osvojila srebro na Olimpijskim igrama u streličarstvu, a prethodno je 1904. potala šampion Velike Britanije u golfu.

* Trofej namenjen šampionki Vimbldona ukrašen mitološkim figurama često se nazivam "Rouzvoter tanjir".

* Teren 2 na Vimbldonu ima nadimak "Groblje šampiona" zbog brojnih eliminacija favorita od strane autsajdera, uključujući Pita Samprasa, Andrea Agasija, Rodžera Federera i Serenu Vilijams.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

* Tradicionalne žute loptice su u upotrebi od 1986. godine. Od tada je korišćeno više od 53.000 loptica. Vimbldon lopticama snabdeva kompanija Slazenger, od daleke 1902. godine.

* U istom trenutku na tribinama svih terena vimbldonskog kompleksa može da bude 42.000 gledalaca.

* Najbrži servis u istoriji Vimbldona odservirao je Amerikanac Tejlor Dend – 238,1 km/h, dok je u ženskoj konkurenciji rekorderka takođe Amerikanka Venus Vilijams sa 207,6 km/h.

* Tokom dvonedeljnog programa na Vimbldonu se odigra 679 mečeva.

* Ovogodišnji turnir ima nagradni fond od 40,8 miliona evra. Šampion će zaraditi dva miliona, a vicešampion jedan milion.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.