Tema dana - US Open 2020 -

Ovo (ni)je budućnost tenisa

Dominik Tim i Aleksander Zverev odigrali su jedno od lošijih Grend slem finala u poslednjih nekoliko godina.

LN
Podeli
Photo by Matthew Stockman/Getty Images
Photo by Matthew Stockman/Getty Images

Tim je upisao svoj prvi Grend slem trofej u karijeri iz četvrtog pokušaja, dok je Zvrev omanuo u prvom – i to kako.

U nedelju se na glavnom terenu "Flašing Medouza" moglo videti sve – od nezaustavljivih asova do duplih grešaka, od vinera iz skoka do "čistih" forhenda par metara u aut, od vođstva od 2-0 do poraza od 3-2...

Ovo je na papiru bilo najlakše GS finale Austrijancu, pošto je prethodno dva puta gubio od Rafe Nadala na Rolan Garosu, te jednom od Novaka Đokovića na Australijan openu.

I, može se slobodno reći, pobedu je 27-godišnjak iz Viner Nojštata zabeležio najlošijom igrom u sva četiri finala, bez premca.

Ništa nije bilo na vrhunskom nivou Timu u finalu – napravio je osam asova, ali uz to imao čak osam duplih servis grešaka.

Prvi servis je ubacivao u 62 odsto slučajeva, a poene kada se to desi osvajao tek u 68 odsto slučajeva. Na drugi servis je bio poprilično skandalozan za svega 48 odsto osvojenih poena.

Sa druge strane Saša je igrao izuzetan meč, jedan od najboljih u skorijoj prošlosti – sve dok nije potpuno stao.

A, kada je stao, videli smo "onog" Sašu kojeg gledamo u prethodnih nekolko sezona. Obrisi Top 3 tenisera sveta, a onda dupla i servisi koji jedva da pređu 100 kilometara na čas.

Photo by Al Bello/Getty Images
Photo by Al Bello/Getty Images

Baš takav je imao na meč loptu za Tima u trećem setu, kada je bukvalno jedva prebacio mrežu sa 110 km/h drugim servisom, ali Tim to nije mogao da iskoristi jer je servis hvatao bukvalno iz publike.

To je nešto što se već neko vreme zamera Timu, pogotovo na podlogama koje nisu šljaka – to što riternira ponekad i četiri, pet metara iza osnovne linije, pa čak i kada je to značajno kontraproduktivno.

Ta taktika je bila opravdana protiv Zverevovog prvog servisa koji je bio jako dobar, ali ne i protiv drugog koji je kako je meč odmicao sve više i više podsećao na drugi servis Sare Erani.

I pored toga što Tim nije koristio te prilike Zverev je napravio čak 15 duplih grešaka (imao isto toliko asova), a na drugi servis osvojao poene tek u 41 odsto slučajeva.

Koliko je ovaj duel bio izjednačen govori i podatak da je Tim osvojio 163 poena ukupno, a Zverev svega četiri manje.

Finale između Domija i Saše bilo je četvrto zaredom (prvi put u istoriji) Slem finale na kojem se otišlo u pet setova, posle: Đoković – Federer 3-2 (Vimbldon 2019), Nadal – Medvedev 3-2 (USO 2019), Đoković – Tim 3-2 (AO 2020). Kakvi su to mečevi bili možete da znate samo ako ste ih gledali, a u poređenu sa ovim – nebo i zemlja.

Sva statistika pada u vodu kada se osvoji poslednji poen, što je učinio i Tim koji je tokom petog seta vidno bio u bolovima, te je kada je na 6:5 treblao da servira za pobedu pozvao lekara da mu pomogne.

I kod Zvereva su se jasno mogli videti umor i iscrpljenost. Taj faktor može da objasni delom zašto je u finalu USO viđen dosta loš tenis, ali ne i u potpunosti.

Ovaj meč pokazao je i još jednom da Saša Zverev nije baš tolika "mentalna gromada" kolikom ga smatra Boris Beker, naprotiv.

Beker je pohvalio svog sunarodnika posle preokreta od 0-2 protiv Pabla Karenja Buste u polufinalu, ali taj meč Zverev nije dobio jer je zaigrao fenomenalno ili uspeo da spasi bezbroj meč lopti.

Dobio ga je, baš kao i četvrtfinale protiv Borne Ćorića, jer je sačekao da protivnik potpuno padne fizički i taktički i onda nekom solidno-dobrom igrom napravio preokret.

Bilo kako bilo, ova dva momka su definitivno budućnost tenisa. Zverev ima 23, a Tim 27 godina i pred njima je još mnogo titula i Grend slem finala.

Photo by Matthew Stockman/Getty Images
Photo by Matthew Stockman/Getty Images

Kraj ere Federera, Nadala i Đokovića se bliži, ali na sreću po ljubitelje tenisa još barem par godina neće doći. Par godina unazad, ako ne i duže, priča se o tome ko će preuzeti "krunu".

Za sada je taj neko definitivno Dominik Tim jer od nove generacije em ima četiri GS finala, em sada i jednu titulu, em objektivno najbolju igru i mentalnu spremu.

Ipak, ono što je jasno je da mu igra koju je pokazao protiv Zvereva samo protiv Zvereva i njemu sličnih može doneti najveće trofeje. Da je neko drugi bio sa druge strane mreže...

Zabrinjavajuće je izgledalo finale kada se gleda budućnost tenisa. Da su u njemu bili Danil Medvedev ili Stefanos Cicipas, možda čak i Nik Kirjos, da li bi bilo drugačije.

Prema mišljenu autora teksta kritike su opravdane, ali izvučene iz konteksta, barem kada se priča o budućnosti.

US open je igran u nesvakidašnjim uslovima, drugi je turnir posle skoro šestomesečne pauze u kojima su pripreme bile održavane pod limitiranim okolnostima.

Svima koji prate tenis jasno je da su Tim i Zverev sposobniji za mnogo bolje partije od ove viđene u nedelju, a to su pokazali i u nekim spektakularnim međusobnim susretima.

Titula je, svakako, ono što se piše i ono što je najmanje potrebno tenisu su su neosnovani pokušaji da se šampion diskredituje.

Da li je svaki Grend slem šampion odigrao dobro u finalu? Da li ćemo da zaboravimo da je Tim izgubio samo jedan set na putu do poslednjeg meča, a prethodno počistio sjajnog Medvedeva sa 3-0?

Da li su Novak, Rodžer i Rafa u svakom finalu na kojem su pobedili odigrali fenomenalno? Istina je daleko od toga.

Budućnost tenisa je takva kakva je. Ono što smo gledali u finalu ovogodišnjeg US opena nije ni izbliza prava slika onoga što nas čeka kada se povuče "velika trojka", ali deo budućnosti su definitivno Zverev i Tim – i to nije baš tako loše.

Ali, traženje i očekivanje Đokovića, Federera i Nadala u "klincima" koji će nositi tenis u narednom periodu ništa dobro neće doneti.

Luka Nikolić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.