- US Open 2019 -

Šet za B92: Novak je pokazao klasu i nije zaslužio da mu zvižde

Barbara Šet je dobro poznato lice svima koji vole tenis. Bivša teniserka je godinama unazad voditelj na "Eurosportu", a tako je i na US Openu.

Z.K.Izvor: B92
Podeli
Foto: B92/ZK
Foto: B92/ZK

Zajedno sa Matsom Vilanderom i Borisom Bekerom, prati sve što se dešava na turniru na Flašing Medouzu.

Barbara je u kraćem razgovoru za B92 pričala o situaciji u kojoj se trenutno nalazi prvi teniser sveta, Novak Đoković kao i o odnosu publike u Njujorku prema njegovoj odluci da se povuče.

Sada je sve to prošlost, ali Barbara kaže da je za Novaka u ovom momentu najvažnija stvar da bude smiren i da nađe način kako da se oporavi.

"Mislim da i on sam to najbolje zna, a to je da u ovom trenutku mora da brine o svom ramenu. Ako rame nije sto odsto zdravo, mislim da ne bi trebalo da igra. Za njega je sada sve u tom produžavanju sopstvene karijere, ne preterano u osvajanju mastersa ili slično. Njemu su prioritet Grend slem turniri i da ostane što je moguće duže aktivan", kaže Šetova.

Novak je rekao da će sigurno pauzirati dve nedelje, te da će uraditi neophodne preglede i odlučiti šta i kako dalje.

"Mislim da će sada otići kući, odmarati, raditi sve ono što voli da radi, potrebno mu je vremena i sigurno će paziti na sebe. Ako ne bude igrao do kraja godine, tako stoje stvari, ne mora ni da igra. Možda mu je želja da bude stopostotno spreman za Australiju, mislim da u ovoj tački svoje karijere mora to da čini, da pažljivo bira naredne korake“, smatra Šetova.

Voditeljki popularne emisije "Gejm, Šet and Mats" je zasmetalo to kako je publika na "Artur Eš" stadionu reagovala u momentu kada je Novak Đoković predao meču osmine finala Stanu Vavrinki.

"Mislim da je publika ovde ispala krajnje nekorektna prema njemu. Videlo se dobro da je povređen, povlačenje je poslednje što želite. Bio je to izraz nepoštovanja prema njemu i bilo mi ga je žao. Mislim da je sjajno reagovao na sve to, pokazao je visoku klasu na pres konferenciji kada je rekao da možda nisu shvatili šta se dogodilo. Možda i nisu, zaista, ali to tako se ne reaguje. Bili su vrlo grubi prema njemu, mogli smo da vidimo u prošlosti, kao i ovde sa Danilom Medvedevom kako su stvari ovde pomalo drugačije“.

Kada je reč o turniru teniserki, Barbara kaže da joj se posebno dopala igra jedne igračice.

"Volim da gledam Bjanku Andreesku. Mislim da je sjajana. Ona je 18. na listi, njen ranking je već jako visok. Prošle godine je izgubila u prvom kolu kvalifikacija, sad je u završnici. Zabavno je gledati je. Ima ličnost, udarce kao iz teniskih udžbenika, zatim te lukave drop-šotove, odgovor bukvalno za sve na terenu. Ona je uzbudljiva za gledanje, predstavlja pravo osveženje imati je u krugu favorita. Kad god izađe na teren, postiže dobar rezultat. Nije imala sreće sa brojnim povredama, nije igrala na Rolan Garosu i Vimbldonu. Pogledajte gde je sad! Kada je sto odsto spremna, ona je svakako kandidat da bude među top pet najboljih na svetu“, smatra Barbara.

Austrijanka kaže i da bi svakako za svetski, naročito ženski tenis bilo lepo da ima više igračica koje kombinuju stilove. Tejlor Taunsend je ove godine pokazala da servis-volej još može da se igra efikasno.

"Tejlor Taunsend je takođe bila pravo osveženje na ovom turniru. Svakako da bih volela da vidim više varijacija, da vidim tu kombinaciju snage i raznovrsne igre. To pričam već godinama unazad i osećam da postoji nekoliko igračica koje su u usponu i koje pokušavaju to da urade. Kod tenisera, uživam da gledam Danila Medvedeva, jer on može da oduzme ritam igre protivnika, ali i da ga sam kreira, da igra drop-šotove. Zabavno je kad tako sjajno koristite teren i osećate da mnogo toga u stvari zavisi od taktike, a ne samo fizičke snage“, poručila je na kraju razgovora za B92 Barbara Šet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.