Zvezda na skeneru B92.net: Početničke greške za kraj evropskog puta

Fudbaleri Crvene zvezde nisu uspeli da stignu do het-trika, kada su u pitanju evropska proleća.

Milan Tomić
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Izabranici Miloša Milojevića su poraženi u poslednjem kolu Lige Evrope od Monaka (4:1) i tako ostali na dnu grupe H sa šest bodova.

Na ovom susretu bili su pod imperativom pobede, kako bi bar obezbedili nokaut fazu Lige konferencija, ali i od nje su ostali daleko.

Vađenje kestenja iz vatre svakako nije baš poželjno na "Luju II", na koji su crveno-beli iz Beograda stigli sa velikom dozom samopouzdanja.

A dobro su delovali samo u prvih nekoliko minuta, a nakon toga – kolaps, u vidu četiri olako primljena gola i jednim postignutim, iz penala.

Monako je jednostavno bio taktički, fizički i igrači superiorniji, a kada se sve to spoji sa početničkim greškama fudbalera Zvezde, onda to ispadne ovako.

Golman i odbrana

Profimedia
Profimedia

Milan Borjan – katastrofalno istrčavanje u četvrtom minutu kažnjeno je pogotkom i praktično prelomilo susret, a da on nije ni počeo. Ubrzo je imao dobru intervenciju posle pokušaja glavom Folanda, dok ostali primljeni golovi svakako ne idu na njegovu dušu.

Marko Gobeljić – njegova strana je bila za nijansu sigurnija od leve, trudio se, ali ništa više od toga nije pokazivao. Imao je dosta posla sa Golovinom, koji je dejstvovao po tom boku i neretko kreirao šanse saigračima. U napadu se Gobeljić nije previše pretrgao. Generalno nije imao većih kikseva, ali ni stvari zbog kojih bi bio ponosan na svoje izdanje.

Strahinja Eraković – kada tim primi tri gola, sigurno je da centralni defanzivac ne može da dobije pozitivnu ocenu. Ipak, uprkos svim greškama na ovom susretu, Erakovićeve su bile znatno manje od Milunovićevih definitivno. Svakako, daleko je bio od nivoa na koji je navikao svoje navijače. Više puta su mu bežali brzonogi igrači Monaka, a puka sreća i nonšalantnost domaćih, sprečila je da njegove greške budu surovije kažnjene.

Nemanja Milunović – slabo izdanje visokog defanzivca.Jednostavno svojom konstitucijom nije mogao da se nosi sa omalenim napadačima, Ben Jederom i Folandom. Lako su ga okretali, uvek mu je falilo to nešto. U 17. minutu je umalo postigao autogol, da bi u 27. bio direktan krivac za gol, kojem je prethodila njegova loša intervencija i raščišćavanje.

Milan Rodić (do 85. minuta) – zaista loša partija Zvezdinog levog beka, krunisana autogolom u 50. minutu. Probijali su po njegovo strani dosta, imao je zakasnele reakcije, u ofanzivi gotovo da ga nije ni bilo, a i kad jeste, bolje da nije. Sve se završavalo lošim centaršutevima, a šansi za saigrače nije bilo ni na vidiku.

Vezni red

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Gelor Kanga (do 71. minuta) – ponovo je dobio ulogu zadnjeg veznog i opet to nije bilo dobro. Jednostavno, on je igrač kojeg vuče lopta i kome odgovara plejmejkerska uloga. Kad god bi krenuo napred, ostavljao bi mnogo prostora domaćima, koji to najviše vole, da oduzetom loptom i brzom tranzicijom stvore prilike za gol. Imao je nekoliko udaraca iz daljine, a u 54. minutu je preuzeo i odgovornost, te realizovao penal.

Mirko Ivanić – očekivao je Milojević da će ovo biti ta utakmica na kojoj bi Ivanić mogao da eksplodira. Ipak, Mirko je bio u svom prepoznatljivom modu sa početka ove sezone. Igrao je u istom ritmu, kasnio, pozicija na terenu je bila nejasna, nije bio upotrebljiv ni napred ni pozadi. U drugom poluvremenu je pomeren na prirodnu poziciju ofanzivnog veznog, stigao je da iznudi i penal, još jednom sa distance i zapreti Nibelu, ali to je bilo sve od njega na ovom meču.

Stefan Mitrović (do 45. minuta) – baš kao i pre nedelju dana protiv Trabzona, nije pružio dobru partiju. Tada nije imalo mnogo toga da mu se zameri, pošto je Zvezda pobedila, ali ovoga puta treba reći da je bio potpuno bezopasan po levoj strani. Iako je kandidata za najslabijeg na terenu u prvom poluvremenu bilo napretek, Milojević je odlučio da baš njega ostavi u svlačionici.

Osman Bukari (do 71. minuta) – vratio se posle povrede, ali i dalje igra po principu toplo-hladno. Pre sedam dana protiv Trabzona je bio najbolji, ove večeri – neubedljiv. Nije radio ono po čemu je najjači, probijao po strani i koristio svoju brzinu. Po klizavom terenu imao je pomalo problema i sa kontrolom lopte, ali i predajom iste.

Aleksandar Katai (do 60. minuta) – baš kao i čitav ofanzivni deo tima, nije uradio apsolutno ništa konkretno pred golom domaćih. Da stvar bude gora, bio je najveći krivac za treći primljeni gol, pošto je previše nonšalantno probao da zadrži loptu, koja mu je ubrzo bila oduzeta, a kazna desetak sekundi kasnije na nepostavljenu odbranu gostiju – režirana. Nakon te greške se probudio, ali ne previše, tako da je utakmicu završio pola sata pre ostalih.

Napad, trener i izmene

Profimedia
Profimedia

Aleksandar Pešić – potpuno odsečen ove večeri u Monaku. Iako je u prethodnim mečevima ušao u golgetersku formu, protiv francuskog prvoligaša nije imao gotovo niti jednu šansu. Baš retko je bio u kontaktu sa loptom, a nije ni čudo, fizički nadmoćniji trojac iz Monakove odbrane, sve je zatvarao. Pešić je savladao Nibel u 68. minutu, ali je gol bio poništen zbog ofsajda.

Trener Miloš Milojević – često govori da je fokusiran na svoj tim i da ne voli reaktivan fudbal tj. da ne želi da se prilagođava rivalu. To je u redu, ali ponekad kompromisi moraju da se prave. Jasno je da je Zvezdi igrala samo pobeda u Kneževini, ali preofanzivna postavka na gostovanju kod jednog od najboljih timova francuske Lige 1 bila je samoubistvo. I dalje je nejasno šta je želeo sa Mirkom Ivanićem u sredini pored Gelora Kange, kada je jasno da crveno-beli ne mogu da igraju bez klasičnog zadnjeg veznog. Na klupi je ostavio Sekua Sanoga, koji očigledno nije spreman, ali i Slavoljuba Srnića i Kingsa Kangvu, koji poseduju bolje defanzivne karakteristike u odnosu na Ivanića, koji od početka sezone ne liči na sebe. Reagovao je na poluvremenu ubacivši Srnića kao zadnjeg veznog, ali bilo je kasno. Zvezda ove večeri jeste primala golove posle svojih grešaka, ali činjenica je i da je pravi uzrok bio u postavci igre Milojevića, čiji su tim igrači Monaka fizički i taktički nadigrali.

Izmene:

Slavoljub Srnić (od 46. minuta) – ušao na startu drugog poluvremena da zatvori ogromnu rupu na sredini terena i pomogne štoperima, što je donekle i uspeo. Svakako, nije mogao da promeni odnos snaga na terenu, niti da zatvori "kratere" u srcu igrališta.

Kings Kangva (od 60. minuta) – ništa konkretno.

El Fardu Ben (od 71. minuta) – ništa konkretno.

Ibrahim Mustafa (od 71. minuta) – ništa konkretno, "zaspao" kod četvrtog primljenog gola.

Irakli Azarov (od 85. minuta) – nedovoljno na terenu za ocenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.