Rudar od zlata

Nikola Jokić je najbolji košarkaš na svetu.

Stefan Nikolić
Podeli
EPA-EFE/ERIK S. LESSER
EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Sve o Jokićevoj MVP tituli OVDE

Zamislite samo kako ovo lepo zvuči: srpski košarkaš je zvanično proglašen za najboljeg igrača planete.

Nikada se nije dogodilo da neko sa ovih prostora bude MVP, a najbliži je bio Peđa Stojaković koji je u MVP glasanju završio četvrti u sezoni 2003/2004.

Da li znate ko je bio prvi MVP? Bob Petit 1956. godine. Od tada su 32 različita igrača osvajala MVP naslov, a srpski centar je 33. igrač kome je to pošlo za rukom i interesantno, treći Evropljanin.

Po prvi put u istoriji se desilo da jedna zemlja ima MVP u Evroligi i u NBA, Srbija. Vasa Micić u Evroligi i Nikola Jokić u NBA.

Dirk Novicki je 2007. godine poneo ovo laskavo priznanje, a Janis Adetokumbo je to učinio 2018. i 2019. godine i on je uz Stiva Neša najniže birani igrač sa MVP naslovom – bili su 15. pik.

Neko će reći da je Vilis Rid biran kao osmi pik što je u to vreme bila druga runda, ali sada nema teritorijalnih pikova i draft funkcioniše poptuno drugačije, pa bi Rid bio biran u prvoj rundi po današnjim uslovima.

EPA/KAMIL KRZACZYNSKI
EPA/KAMIL KRZACZYNSKI

Dakle, nikada se nije desilo da neko ko je biran sa niže od 15. pozicije bude MVP, sve do 2021. godine i jednog momka iz Srbije, iz grada Sombora koji je potpuno zaludeo najjače košarkaško takmičenje.

Nikola Jokić je 2014. godine biran u drugoj rundi. Sa 41. pozicije. Nije čak ni imao sliku kada je biran. Nije bilo nikakvog snimka, umesto toga je išla reklama za takos i burito.

Nema sumnje da je hrana iz "Tako Bela" ukusna, a i ko je mogao da pretpostavi da će neki tamo momak sa srpskom trobojkom stajati na krovu sveta i čekati najbolje igrače planete da mu izađu na megdan.

Interesantno, Nikola Jokić je draft prespavao.

Stariji brat Nemanja ga je zvao iz Njujorka da proslave to što su ga Nagetsi birali i probudio ga, pa je Nemanja uz šampanjac i krmeljivog brata ovekovečio tako veliki momenat.

Da stvari budu još zanimljivije, Miodrag Ražnatović je najavio da se Nikola povlači sa drafta, ali je dobio garancije Denvera da će biti izabran, pa su se predomislili.

Kada je došao u NBA imao je reputaciju igrača koji ne vodi previše računa o svojoj ishrani. Brza hrana, gazirana pića i slatkiši bili su svakodnevnica za Nikolu Jokića, sve dok nije draftovan u NBA 2014. godine.

"Ne volim da jedem bilo šta, ne zbog sebe, nego jer ću razočarati Felipea", rekao je Jokić jednom prilikom misleći na Felipea Ajhenbergera, njegovog kondicionog trenera iz Nagetsa.

Felipe Ajhenberger i Nikola Jokić imaju fantastičan odnos. Felipe mu je odmah rekao šta se od njega očekuje u najjačoj ligi sveta i odmah su krenuli da rade na tome da jednog dana bude veliki igrač.

"Bio je to interesantan momenat. Dolazi u nepoznatu sredinu i ne može da uradi ovo ili ne može ono, a sve se svodi na lični plan, što sam mu i rekao. Objasnio sam mu na koji način ćemo da radimo i on je to bez pogovora prihvatio. Izbacili smo Koka-kolu, koju je pio po dva litra dnevno pre dolaska u NBA, mogu da kažem da on godinama nije pio gazirana pića. Da transformišete svoje telo na način na koji je on to uradio je neverovatno. Da samo mogu to nekome da pokažem, bila bi to eksplozija uma", rekao je Felipe.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ni sa jednim drugim igračem Felipe Ajhenberger nema takav odnos kao sa Nikolom Jokićem.

"Smatram ga porodicom. On me razume i sa njim sam vrlo iskren, pa ga i ne lažem jer uvek zna kada ne govorim istinu. Felipeu je stalo do mene, to se vidi, dao je 100 odsto sebe samo da bih ja uspeo i stvarno ne znam kako da se zahvalim. Mislim da nikada i neću moći. Rekao mi je da je moja dijeta loša i da moramo to da menjamo i kada bih se naljutio, samo bi me spustio na zemlju i nastavili bismo da treniramo", objasnio je Jokić.

Već tada je Ajhenberger uvideo ogroman talenat Nikole Jokića i govorio mu da će jednoga dana biti jedan od najboljih u ligi samo ukoliko bude vredan i slušao trenere, možda čak i MVP, ali on mu nije verovao.

"Iskreno, to mi govori već tri, četiri godine. Sve vreme viče da radimo na tome da budem MVP, da budem šampion NBA lige, on je čovek koji je shvatio šta želim i kako to da uradimo. On vidi velike stvari. Moja koordinacija je sjajna, iako telo možda nije", dodao je Jokić.

Njegova koordinaicja ruku i nogu je na izuzetno zavidnom nivou i kako sam kaže najviše zbog toga što je igrao košarku i vaterpolo, a bavio se još i obojkom.

Imao je talenat, ali i mnogo kilograma za skidanje, pritom kažu da nije mogao da uradi nijedan sklek i zbog svega toga što se promenilo zaslužan je maločas pomenuti gospodin Felipe, ali i Nikola Jokić čija je volja bila nesalomiva.

Ruki sezonu je završio sa 10 poena, 7 skokova i 3 asistencije pri čemu je završio treći u glasanju za Rukija godine i imenovan u najbolji tim svih rukija, kada je ruki godine bio Karl Entoni Tauns.

U prvom timu rukija našli su se još i Kristaps Porzingis, Devin Buker i Džalil Okafor, dok su u drugom timu Džastis Vinslou, Dianđelo Rasel, Emanuel Mudiej, Vili Koli Stajn i Majls Tarner.

Već sledeće godine njegove brojke skaču: 16,7 poena, 9,8 skokova i 4,9 asistencija i čelnicima Nagetsa, pogotovo Timu Koneliju i Arturasu Karnišovasu upalila se lampica: Jusuf Nurkić ili Nikola Jokić.

Imali su sjajnu centarsku liniju i morali su da preseku, pa je Nurkić 2017. godine otišao u Portland, a Nagetsi nastavili da grade tim oko Jokića i čini se da nisu pogrešili.

Verovali ili ne, te sezone je Jokićev win share (nivo uspešnosti u pobedama tima) bio veći nego aktuelnom MVP, Raselu Vestbruku, ali i brojnim drugim superzvezdama lige.

Samo ove sezone imao je 26,4 poena u proseku što je 12. najbolji poenterski učinak uz 10,8 skokova što je 9. najbolji učinak, 8,6 asistencija što je 6. najbolji učinak i PER je bio 31,3 što je najbolji učinak u istoriji NBA lige.

Bolji od Lebrona Džejmsa i Majkla Džordana u najboljim danima... Inače, ove sezone, Jokić je jedan od samo 11 igrača koji su odigrali svaku od 72 utakmice regularnog dela sezone.

"On nije pokušavao da bude zvezda, ni u jednom momentu. Pokušavao je da bude što bolji saigrač kako na terenu tako i van njega i radovao se svakom novom treningu", objasnio je Vil Barton jednom prilikom.

"Nikada nisam obraćao pažnju na to sa kog meta je neki moj igrač biran. Ne zanima me to. Kada pogledam Jokića, vidim u njemu dete koje želi da napreduje, koje ima potencijal da bude veliki igrač. Njegove veštine su zaista unikatne, ovo se ne viđa svaki dan", rekao je Majk Meloun u januaru 2016. godine.

Jokić već 10. januara beleži tada rekordnih 9 asistencija protiv Šarlota.

Već sledeće sezone ubacio je 40 poena Njujork Niksima i to u Medison Skver Gardenu uz 17 od 23 iz igre. Brutalan performans.

Kako su godine prolazile, njegova uloga je rasla. Nabacivao je mišiće umesto sala, pa je košarkaško znanje uveliko zasenilo fizičke predispozicije iako on više nije bio "evropski bucko" već opasna zver u nastajanju.

"On je hibrid. Plejmejker i centar u jednoj osobi. Nisam viđao centre koji pikenrol igraju u obe uloge, koji pogađaju trojke kao bekovi ili šalju dodavanja kao Džon Stokton. On je poseban, on je to nešto novo u našoj ligi što nam je trebalo",
rekao je Skoti Pipen 2017. godine.

Na kraju te sezone, Majk Meloun je imao par stvari o Jokiću da kaže na konferenciji za medije.

"Nikola je uradio sve što smo tražili od njega, čak i više od toga. Sledeće sezone će se vratiti kao još bolji igrač, znam to, jer to učini svakog leta", rekao je Majk Meloun.

Verovali ili ne, Denver Nagetsi nikada nisu imali MVP igrača u NBA ligi. U ABA jesu, Spensera Hejvuda 1970. godine kada se tim zvao Rokets, a grad Denver 51 godinu čeka da se taj uspeh ponovi.

Ni Aleks Ingliš ni Karmelo Entoni ni Dejvid Tompson Skajvoker ni Fet Liver ni mnogi drugi velikani nisu uspeli da budu najbolji igrači lige, ali on jeste.

Nikola Jokić jeste. I na tome mu čestitamo.

Stefan Nikolić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1 idi na stranu